”Allt för Sverige”-deltagaren fick lämna – efter språkmissen: ”Så ledsamt”

Av: Linn Dahlgren

Publicerad:

NÖJE

Kvällens tävling i ”Allt för Sverige” var ett riktigt hästjobb: Att köra Emil i Lönnebergas häst, med hjälp av svenska ord.

Christina Wight, 34, misslyckades och fick åka hem.

– Jag kunde inte komma ihåg svenskan, säger hon till Nöjesbladet.

”Allt för Sverige”- deltagarna åkte i kvällens avsnitt till Astrid Lindgrens Småland och bodde på Emil i Lönnebergas gård Katthult. Tävlingen gick i samma tema: timmerkörning med Emils auktionsfynd och arbetshäst Lukas.

Christina Wight har ingen hästvana alls och var nervös inför att köra släplasset med björktimmer bakom Lukas genom en bana. 

Till sin hjälp hade deltagarna fått tre röstkommandon, men de var förstås på svenska: höger, vänster, sakta. Inte helt lätt att uttala, men arbetshästen var så samarbetsvillig att han snällt lyckades tolka nybörjarkuskarnas viljor rätt. 

Alla kom dock inte ihåg orden när tävlingsnerverna satte in.

– Jag glömde orden – och vägen, säger Christina Wight.

Tårfyllt farväl

Hon kom sist efter att ha tagit fel väg genom banan och tilldelades veckans hembiljett. Efter ett tårfyllt farväl återvände hon till Tennessee i USA.

– Det var så ledsamt att säga hej då till dem och särskilt min vän Tanya.

– Vi planerar att träffas här snart, tillsammans med våra familjer. Vi bor bara fyra, fem timmar ifrån varandra, säger Christina Wight.

Utöver att få träffa en släkting, se Sofiero slott, den svenska skolan och midnattssolen var en höjdpunkt att fika.

– Det vore fantastiskt om vi kunde införa fika här i USA! säger hon.

Hon håller nu så klart på vännen Tanya i ”Allt för Sverige”, men hon har en till favorit: David.

– Det här betyder extra mycket för honom. Han värderar familj högt och det vore speciellt om han fick träffa sin släkt. Det vore inte bara bra för honom utan också fint för hans släkt att få träffa David, han skulle göra dem lyckligare.

Ett roligt minne från inspelningarna som tittarna aldrig fick se på tv var upplevelsen att tälta utan tillgång till toalett. Deltagarna fick lov att hitta undangömda platser för att kissa i naturen.

1 av 3 | Foto: SVT
Christina Wight tvingades lämna ”Allt för Sverige”.

”Fick några bett på rumpan”

– Det var … intressant, säger hon.

– Det var så många människor i produktionsteamet att vi var tvungna att gå en bra bit bort för att kunna gå på toa.

Då blev myggorna lite väl närgångna.

– Man fick ju några bett på rumpan, säger hon.

Christina Wight tänker kontakta sin svenska släkt efter att årets säsong av ”Allt för Sverige” är över och hoppas kunna besöka dem i framtiden. 

Till dess övar hon på vissa svenska ord. Hon må ha fallit på svenskan i tävlingen, men frasen ”jag älskar dig” har hon tagit med sig hem till sin son och make.

– Jag har alltid kunnat säga det på koreanska till min son, men nu kan jag säga "jag älskar dig" till honom även på svenska, säger Christina Wight.

”Allt för Sverige” sänds söndagar klockan 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN