Gladys del Pilar om nya musikalrollen: ”Jättestort att spela mot Suzanne Reuter”

Hon gjorde braksuccé i ”Ghost”. Nu gör Gladys del Pilar huvudrollen även i ”En värsting till syster”, höstens musikal på Chinateatern i Stockholm.
– Det känns enormt hedrande att bli erbjuden rollen. Och jättestort att få spela mot Suzanne Reuter, säger hon till Aftonbladet.

Både ”Ghost”, som hade premiär hösten 2018 och spelades till nyligen, och ”En värsting till syster”, med premiär onsdag 11 september i höst, är filmkomedier från 1990-talet. Båda hade Whoopi Goldberg i samma roller som Gladys del Pilar.
– Utmaningen ligger i att karaktärerna är så olika och jag kan ju inte gå in och ”vara Whoopi”, jag måste hitta rollen utifrån Gladys. Innan jag såg de här filmerna hade jag inte ens tänkt på Whoopi som rolig. Första filmrollen var ju ”Purpurfärgen” (1985). Där blev jag helt blown away av hennes skådespeleri, i rollen som en utsatt kvinna på bomullsfälten i djupaste amerikanska södern, säger Gladys del Pilar.

Spelar mot Reuter

”En värsting till syster” utspelas 1977 och handlar om barsångerskan Deloris (del Pilar) som drömmer om att bli en ny Donna Summer. Efter att ha blivit vittne till ett mord, får hon maffian efter sig. Polisen ger henne skyddad identitet i ett kloster. En syrlig abbedissa (Suzanne Reuter) är hennes chef. Deloris tar över kören, som misskötts av en nunna (Charlott Strandberg) så att bänkraderna gapar tomma under gudstjänsterna. Under Deloris ledning blir det åter fart på verksamheten. Men maffian har inte gett upp jakten på henne…
Det finns, faktiskt, ett par paralleller till Gladys del Pilars eget liv i historien.
– Jag leder ju tre körer på riktigt, så jag kan använda mina körledaregenskaper i rollen.

Växte upp i kloster

Och Gladys och hennes tvillingsyster växte upp, föräldralösa, i ett nunnekloster i Equador i Sydamerika, innan de blev adopterade av sin svenska mamma.
– Det är ju en paradox, vi kunde inte vara kvar i nunneklostret, det var ganska hemskt där, och nu ska jag, som min karaktär, bli räddad av nunnor.
I filmen spelar Maggie Smith den bestämda abbedissan. Nu tacklar alltså Suzanne Reuter den rollen.
– Jag är ju enormt hedrad att få göra rollen, att både få sjunga bra sånger och vara rolig igen, och så att få spela mot en gigant som Suzanne Reuter. Bara innan vår första träff tänkte jag: ”Hjälp, jag ska träffa henne!” Sedan kom hon med stora kramen och säger ”Hej, vad kul att få jobba med dig”. Jag tänkte: Tycker du? (skratt).


Suzanne Reuter säger, i ett pressmeddelande, om sin roll:
– När jag hörde att ”En värsting till syster” skulle sättas upp, tänkte jag: Men… va fan har dom inte frågat mig om att göra abbedissan? Jag tyckte nämligen rollen passar mig som handen i handsken. Två timmar senare ringde dom och erbjöd mig jobbet. Telepati? Gissa om jag blev glad.
– Jag ser fram emot att vara i hela den här muisikalvärlden igen. Jag gillar verkligen det, när det satsas stort på minsta detalj.

Publisert:

LÄS VIDARE