Änglalik stämsång när Simon & Garfunkel besöker Sverige

NÖJE

På söndag är det dags för en av årets stora scenhändelser.

Simon & Garfunkel är i Sverige.

En sällsynt andakt.

Duon splittrades 1970.

De har spelat en gång sedan dess i Sverige, i juni 1982 på Råsunda i Stockholm. Men deras låtar har haft lång livskraft och fortsatt sälja framgångsrikt i olika förpackningar.

Varför?

Paul Simon skriver vackra melodier, skenbart enkla men med svårare harmonier och rytmer än vanlig trallschlager. Hans texter är fängslande utan att vara övertydliga, mångbottnade med fraser som fastnar. Vackra och fantasiväckande.

Det är sånger som tål många omlyssningar. Som låter lyssnaren fylla i.

Paul Simon är en korsning av Olle Adolphson och Woody Allen.

Med en botten av Everly Brothers och 1950-talets rock"n"roll.

Det var så det började.

1957 uppträdde ton-åringarna Paul Simon och Art Garfunkel under gruppnamnet Tom & Jerry och fick sin första hit med "Hey schoolgirl".

De höll på några år tillsammans, men gick sedan skilda vägar. Och återförenades. Och delade på sig. Så där har det fortsatt. De hade spelat in sitt första album, "Wednesday morning 3 am", när Simon var på egen turné i Skandinavien. Där fick han reda på att producenten Tom Wilson lagt på elgitarr, trummor och bas på "The Sound of silence" som blivit en listetta i USA.

Han åkte hem till New York. Simon & Garfunkels karriär hade börjat och de blev bara större och större fram till slutpunkten "Bridge over troubled water". Då hade Art Garfunkel börjat intressera sig för skådespeleri - han är med i "Carnal knowledge" och "Moment 22" - och Simon skildrade hur "Tom" flyger iväg till filminspelning i Mexico i "The Only living boy in New York".

De har haft framgångsrika solokarriärer i över 30 år. I synnerhet Simon, som är en av giganterna inom populärmusiken.

Det är ingen större skillnad mellan Simon & Garfunkels låtar och hans solosånger, ofta inspirerade av influenser från andra länders musik, eller Bach eller gospel.

Redan 1965 gav han ut en soloskiva, "The Paul Simon songbook", där han ensam gjorde bland annat "I am a rock" och "The Sound of silence".

Ihop. Isär. Vänner. Ovänner. Så har det fortsatt.

På den här turnén har de med Everly Brothers som gör fyra låtar, och är förebilder för den änglalika stämsången.

I dagarna har nio av Simons solocd-skivor släppts i nyutgåvor, remastrade och med extra spår. Tilläggen är ofta demoversioner eller tidigare versioner av sånger. Ett nytt nummer ur musikalen "The Capeman" och ett par ur filmen "One trick pony".

Simon & Garfunkels katalog finns på samma fräscha vis. Allt är utmärkt.

På söndag börjar konserten med "Old friends". Så sant.

Scen

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM