Mejla

Jens Peterson

Tv till film är ett svårt steg att ta

NÖJE

Jens Peterson: ”Reine och Mimmi i fjällen” är ett avskräckande exempel

”Mission: Impossible” har klarat steget från tv-serie till bio. Snart får vi ”Mannen från U.N.C.L.E” som långfilm.

Filmbolagen vill gärna försöka, men många misslyckas. Hej på dig, ”Reine och Mimmi i fjällen”.

Jens Peterson.

Det kan verka självklart att göra biofilm av populära tv-serier. Det finns redan en publik. Folk känner till ­figurerna.

Problemen är dock många. Ett är att de som ska betala biobiljetter inte alls tycker det är självklart att lägga pengar på ett nytt avsnitt av berättelser de sett gratis på tv.

Men mest är det förstås svårt att göra bra långfilm. Oavsett om man har ett gäng etablerade roller. En del saker funkar för 30 minuter i tv. Det är mycket svårare att tänja ut en sketch till 90 eller 120 minuter.

Men Hollywood hoppas.
 

De har lagt pengar på ”Dukes of Hazzard” och ”Dragnet”,”The wild wild west” och ”The mod squad”. ”Bewitched” och ”Beverly hillbillies”. Brittiska jättefloppen ”The avengers”. ”Charlie’s angels” försökte i ­flera filmer utan att lyckas.

Första ”Sex and the city” höll för långfilm, den andra absolut inte. ”Entourage” har floppat den här sommaren.

Förmodligen är det listigt att gå tillbaka i tiden. ”Mission: Impossible” var en stor tv-serie på 1960-talet, och kunde moderniseras kring samma grundidé. ”Mannen från U.N.C.L.E” var jättekul då och föddes i samma era av James Bond-kopior. ”Get Smart”var en fnissig spionparodi som tålde att bli film med Steve Carell som nytt ansikte.

Men ”Helgonet”, som var kul i tv, blev platt film med Val Kilmer.

”Jagad” med Harrison Ford är minst lika bra som tv-serien den byggde på. Familjen Simpson kunde bygga skratt i en hel långfilm. Liksom South Park.

”Maverick”och”Miami vice” klarade sig hyfsat.
 

I Sverige fick ”Macken” en långfilm och ”Tre kronor” nedkom med skidfilmen ”Reine och Mimmi i fjällen”. Det fanns länge planer på en långfilm byggd på ”Skärgårdsdoktorn”men den verkar ha gått på grund.

Jag tror att vi ska vara glada att ”Vänner” och ”Seinfeld” höll emot och inte blev biofilmer. Att ” Pang i bygget ” endast blev tolv avsnitt och slutade på topp.

Men vem vet. David Brent från riktiga ”The office” får en egen långfilm, ”Life on the road”. Jo, jag tror på den.

Och årets ”Fåret Shaun” är ett mästerverk som långfilm. Snart på dvd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

RÖSTA PÅ ROCKBJÖRNEN 2017

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Jens Peterson