Så ska Gina Dirawi skyddas på julafton

avTorbjörn Ek

NÖJE

”Säkerheten är skärpt överlag, överallt”

1 av 5

SVT håller eventuella hot mot Gina Dirawi hemliga.

– Kommer det fysiska hot som till exempel brev så tar säkerhetsavdelningen hand om det och det är inget man berättar om, säger Anna Wilborg, pressansvarig för julvärden på SVT.

I morgon firar Gina Dirawi, 25, in julen tillsammans med miljoner tv-tittare på SVT.

Men sedan hon presenterades som årets julvärd har sociala medier svämmat över av hat och hot, från mer eller mindre anonyma personer som vänder sig mot att Gina, som är muslim, ska få önska god jul i tv.

”Inget man berättar om”

Men om SVT också har mottagit fysiska hot vill kanalens pressansvariga inte svara på.

– Kommer det fysiska hot som till exempel brev så tar säkerhetsavdelningen hand om det och det är inget man berättar om. Deras princip är att inte berätta om sådant eftersom man då riskerar att det föder nya idéer hos hotfulla personer, säger Anna Wilborg, pressansvarig på SVT.

Hon är själv inte medveten om att Gina eller SVT skulle ha utsatts för några hot.

– Till mig har det i alla fall inte kommit något. Det har mer varit kommentarer i sociala medier. Men det där har säkerhetsgänget blykoll på, säger hon.

”Säkerheten är skärpt överlag”

Är säkerheten annorlunda i år än tidigare år när det gäller julvärden?

– Jag tror att hela samhället är annorlunda i år. Det har hänt väldigt mycket, så säkerheten är skärpt överlag, överallt, säger Anna Wilborg.

– Men det är klart, ska man vara riktigt safe så skulle man väl ha valt en julvärd som är en man i 50-årsåldern. Men de kriterierna kan man inte gå på. Gina är vald för att hon är extremt duktig, hon är fantastisk i direktsändning och har en helt unik närvaro i tv-rutan.

Men just i morgon på SVT, har man höjt säkerheten då?

– Julafton är en speciell dag, så jag inbillar mig att det är klart att man höjer extra, men jag kan inte svara på det och jag tror inte att du får något svar från säkerhetsavdelningen heller. Det är samma sak på Melodifestivalen eller andra arrangemang, vi uttalar oss inte om hur vår säkerhet ser ut.