Efter Nöjesbladets granskning - nu avgår Eurovisions presschef

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Torbjörn Ek i Aftonbladets morgon-TV: Därför väljer han att hoppa av

1 av 5

Efter Nöjesbladets granskning: nu avgår Eurovisions presschef Jarmo Siim.

Det berättar han själv i ett känslosamt meddelande på sin Facebook-sida - men undviker att nämna att Nöjesbladet under måndagen försökt konfrontera honom med fler graverande uppgifter.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Nöjesbladet har i flera artiklar kunnat visa att Eurovision-presschefen Jarmo Siims Facebook-konto använts för att skicka olämpliga meddelanden till en journalist.

I fredags erbjöd Nöjesbladet även Eurovision-arrangören EBU att få granska bevisningen genom en oberoende IT-expert från EBU:s egna revisorer PricewaterhouseCooper.

Men sent på måndagskvällen meddelade Jarmo Siim i stället att han avgår som presschef för Eurovision och chefredaktör för den officiella sajten eurovision.tv.

Meddelade på Facebook

Jarmo Siim meddelade sin avgång i ett känslosamt inlägg på sitt Facebook-konto som Nöjesbladet tagit del av.

I inlägget fortsätter han att bedyra sin oskuld men betonar också att han inte vill att meddelandet citeras av medier.

Vad han inte nämner är att Nöjesbladet så sent som under måndagen sökt honom med uppgifter om att hans etiska agerande ifrågasatts långt före det aktuella Facebook-meddelandet.

Eurovision-chefen Jon Ola Sand sa i fredags till Nöjesbladet att Siim aldrig tidigare uppträtt partiskt mot bidrag i Eurovision song contest. Därför ville EBU inte tro att han gjort det den här gången heller.

Tidigare anklagad

Men Nöjesbladets granskning visar att Siim vid minst två tillfällen tidigare har anklagats för att ha agerat olämpligt inom ramen för sitt Eurovision-uppdrag.

Redan 2013 ifrågasattes Jarmo Siims etiska agerande i en intern EBU-rapport som distribuerades brett inom EBU och kommit såväl Jon Ola Sand till del, som Junior Eurovisions styrgrupp, EBU:s högsta ledning och tv-unionens kommunikationsavdelning.

Nöjesbladet har tagit del av rapporten som visar hur Jarmo Siim använt sin ställning som presschef för Eurovision song contest och chefredaktör för eurovision.tv för att marknadsföra sitt eget privata företag.

I rapporten nämns också att Siim ska ha kommit med ogrundade anklagelser mot en Eurovision-supporter och varnat medarbetare för supportern.

Men enligt den interna EBU-rapporten var Siims påståenden helt ogrundade.

Bekräftas av ESC-eventchefen

Under måndagen försökte Nöjesbladet konfrontera Jarmo Siim med påståendena i den interna EBU-rapporten via telefon, sms och mejl, men utan att få svar.

Senare på kvällen meddelade han att han avgår.

Att Jarmo Siim avgår bekräftas också på Facebook av Eurovisions eventchef Sietse Bakker. Bakker är också vd för PR-byrån Wow Works som på EBU:s uppdrag hanterar kommunikationsfrågor och sajten Eurovision.tv och alltså den som formellt anställt Jarmo Siim.

Detta är Eurovisiontopparna

European broadcasting union, den europeiska radio- och tv-unionen är världens största sammanslutning för nationella tv- och radiobolag som är Eurovision song contests huvudarrangör.

Här är Eurovision-cheferna:

Jon Ola Sand.
Jon Ola Sand.

Jon Ola Sand

Officiell titel: Executive supervisor of the Eurovision song contest

Anställd av EBU som högsta chef för Eurovision song contest. Syns i rutan i varje sändning som den som bekräftar att röstningen gått rätt till.

Foto: Filip Meneses
Eurovisions presschef Jarmo Siim.

Jarmo Siim

Officiell titel: Communications coordinator och editor-in-chief för Eurovision.tv

Ansvarig från EBU:s sida för pressfrågor och kommunikation kring Eurovision song contest och dessutom chefredaktör för tävlingens officiella sajt Eurovision.tv

Jarmo är anlitad av EBU via PR- och eventbyrån Wow Works som Sietse Bakker är vd för.

Sietse Bakker.

Sietse Bakker

Officiell titel: Event supervisor of the Eurovision song contest

Drev ursprungligen fansajten ESCtoday.com innan han började arbeta för Eurovision song contest 2006. Sedan 2011 är han tävlingens eventchef med huvudansvar för alla arrangemang runt omkring själva tv-sändningen. Han driver också PR- och eventbyrån Wow Works som EBU kontrakterat för diverse olika uppdrag under Eurovision. Det är via Wow Works som Jarmo Siim är anställd för att ta hand om pressfrågor och kommunikation kring Eurovision song contest.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN