’Sverige är bra rustade för en zombieattack’

Av: Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Han blir sommar-zombievärd i P1

1 av 2 | Foto: Mattias Vespä
zombienörd Enligt Herman Geijer är risken för en zombieattack mikroskopiskt liten – men om det skulle ske vet han hur man överlever.

Grattis Herman Geijer, 36, expert på zombieöverlevnad!

Är du förvånad över att lyssnarna valde dig till sommarvärd i P1?

– De som är intresserade av zombier är ganska aktiva, så jag tänkte att jag hade en chans i alla fall. Det är fantastiskt kul!

Hur blev du zombie­överlevnadsexpert?

– För tio år sen började jag och en kompis prata om vad vi skulle göra vid en zombiekatastrof. Vart vi skulle ta oss, vilken mat vi hade hemma och så. Jag startade en studiecirkel, som fick nästan 200 anmälningar.

– Då kände jag ”shit, jag måste läsa på”. Så det har blivit allt från zombiens historia och zombien som populärkulturellt monster till överlevnadspsykologi, katastrofsociologi och hur svenska samhället är rustat för katastrof.

Hur klarar vi oss om något i stil med en zombieapokalyps sker?

– Jag tror att Sverige är bättre rustat än många andra länder. Vi är ganska få som bor på en stor yta, så det finns många ställen att åka till. Vi har också förhållandevis hög tillit till varandra och till myndigheter, så en över­gripande plan skulle kunna fungera bättre här än i vissa andra länder.

Hur stor är risken att det sker en zombie­attack?

– Den risken är nära noll procent, skulle jag säga. Mikroskopisk.

Men om zombie­larmet ändå gick - vad skulle du göra först?

– Skaffa mer information. Det skulle vara ganska pinsamt att dra i väg med full packning om det handlar om svininfluensan. Sen skulle jag plocka fram cykeln, packa en ryggsäck och förbereda för att familjen ska kunna lämna staden.

Du har inte en färdigpackad väska hemma ...?

– Nej. Det finns inget behov av en ”bug out bag” här, anser jag. I Sverige har vi inga riktiga hot som gör att man måste lämna hemmet akut - som jordbävningar eller tsunamis.

Vad ska ditt sommarprat bjuda på?

– Jag tar upp olika delar av hur människor beter sig vid katastrofer, vad man ska tänka på, saker man behöver ha hemma … och lite kring varför zombien är så populär.

– Jag tror det handlar om rädslor som finns i oss. Zombien är en bra metafor för natur­katastrofer och pandemier - sånt man inte kan förhandla med. Apokalypsens popularitet tror jag handlar om att många känner att de inte kan leva ut sin fulla potential, utan hålls tillbaka av till exempel chefer eller normer.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Avgiftsfri kollektivtrafik.

Fakta

Namn: Herman Geijer. Ålder: 36 år. Bor: I Stockholm. Familj: Flickvän, ett eget barn och två bonusbarn. Gör: Jobbar med musik och esport på studie­förbundet ABF. Bakgrund: Har föreläst om zombier, katastrofberedskap och överlevnad. Gav ut boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen” 2014. Aktuell som: Lyssnarnas sommarvärd i P1. Herman Geijers program sänds den 15 juli klockan 13.00.

Publicerad: