”Kung Fury” tokhyllas inför premiären

avNatalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

I kväll har omtalade ”Kung Fury” äntligen premiär.

Projektet, som startades i en källare i Umeå av David Sandberg, har redan tokhyllats.

Den amerikanska filmtidningen Variety skriver att världen aldrig kommer att bli densamma efter premiären.

Foto: Laser Unicorns
Magnus Betnér och Björn Gustafsson poserar tillsammans med regissören David Sandberg under inspelningen av ”Kung ­fury”. Filmen kommer att finnas tillgänglig på SVT Play.

Efter att ha kämpat i två år laddade David Sandberg, 28, upp en trailer till sitt projekt på nätet när pengarna tog slut.

Ett år senare hade 180 000 människor jorden runt donerat totalt över 5,5 miljoner kronor genom crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, via Kickstarter. Succén var ett faktum.

Förhandshajpen har med andra ord varit enorm kring den 30 minuter långa actionfilmen, som hämtat inspiration från 80-talets filmer och serier, och handlar om en 80-talspolis i Miami som reser bakåt i tiden för att besegra Adolf Hitler.

LÄS OCKSÅ RECENSION ”Kung Fury” är så dum – och galet underhållande

Tokhyllas av kritiker

David Sandberg är själv filmens huvudrollsinnehavare, manusförfattare och producent. ”Baywatch”-stjärnan David Hasselhoff sjunger filmens ledmotiv och svenska komikerna Magnus Betnér och Björn Gustafsson finns med på rollistan. Det gör också ”Saturday night live”-stjärnan Jorms Taccone som spelar Hitler.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson ger filmen fyra plus av fem möjliga. Varietys internationella filmkritikerchef Peter Debruges har nu skrivit en lång hyllning till filmen och kallar projektet för det bästa från årets Cannes-festival.

Bland annat skriver han att ”Kung Fury”  är en kärleksfull hyllning till den tid då B-filmer blev USA:s största export, till en tid då Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme och Sylvester Stallone talade i klyschor i stället för att hålla en dialog. Han hyllar också Sandbergs visuella effekter och skriver filmen är sprängfylld av galna ideér. Dessutom skriver han att det är det ultimata ”gör-det-själv-projektet” och att den levererar mer action än fem Steven Seegal-filmer. Han går så pass långt och skriver att världen inte kommer att vara densamma efter premiären.

Kan bli långfilm

David Sandberg har tidigare berättat för Nöjesbladet att det även finns intresse från Hollywood.

– Vi har inlett ett samarbete med ett produktionsbolag i Los Angeles där vi håller på att utveckla ett långfilmsmanus. Men inga detaljer är klara än, sa han i april.

”Kung Fury” visas i SVT2 klockan 22.15, men sänds även live på flera andra ställen, bland annat på Youtube.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kung Fury