Svenska kyrkan

Rasar mot SVT:s dokusåpa - "Jag skäms som präst"

Av: 

Olof Adlercreutz

Anton Kasurinen

NÖJE

Alltför likt ”Bonde söker fru” och direkt skadligt för Svenska kyrkans image.

Nu sågas SVT:s dejtingsåpa ”Tro, hopp och kärlek” av prästen Roger Jarnehall, som riktar skarp kritik mot både serien och SVT.

– Ska SVT verkligen syssla med sånt här?

I SVT:s dokusåpa ”Tro, hopp och kärlek” får tittarna följa hur tre präster ska försöka hitta kärleken, ledda av Mark Levengood. Men formatet får utstå skarp kritik från kändisprästen Roger Jarnehall som reagerar starkt på hur prästerna tvingas välja bort personer de inte vill fortsätta dejta.

”Jag skäms som präst”

– I det senaste avsnittet får en småländsk präst välja bort någon och säger att han ”vill vara vän men inte mer”. Det är så fruktansvärt inlindat att man väljer bort någon och kallar det för något annat, säger Roger Jarnehall.

Roger Jarnehall är präst i Väddö & Björkö-Arholma församling. Han har också förekommit i medierna som bland annat krogpräst på Spy bar i Stockholm, kändispräst och föreläsare. Roger Jarnehall fick också uppmärksamhet för att ha skapat en särskild ABBA-mässa med ABBA:s musik.

– Om det nu skulle vara trovärdigt skulle det inte gå ut på att välja bort personer och inte elda på utseendefixering. Jag skäms som präst när jag ser det här, fortsätter han.

Kan det inte vara så att SVT i och med serien försöker göra prästyrket lite mer lättillgängligt, och att visa upp präster som vanliga människor med behov som alla andra?

– Absolut! En annan bild av prästen. Och så var det i början, men från senaste avsnittet börjar utsorteringen. Det här är ju bara ett dejtingprogram. Det är inte public service att sända detta på SVT.

Kyrkan ger tummen upp

Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg är positiv till programmet och säger att det har motsvarat förväntningarna.

– Jag har träffat produktionsbolaget och fick uppfattningen av att de ville göra en seriös och verklighetstrogen skildring av prästers vardag, tankar och känslor. Och den uppfattningen tror jag fortfarande på. Det är kul att prästers liv och vardag engagerar, säger han.

Gunnar Sjöberg har sett alla avsnitt och är nöjd med bilden av kyrkan.

– De medverkande ger en bra bild av Svenska kyrkan och vad det innebär att vara präst i dag. För så är det ju. Präster är också människor och för många är det kanske befriande att se att även präster söker och längtar efter kärlek och någon att leva med.

"Stor kärlek till kyrkan"

Roger Jarnehall får ha sina åsikter, menar programledaren Mark Levengood. Men han håller inte med honom.

– Våra tre präster har väldigt stor kärlek till Svenska kyrkan och är väldigt måna om att inte skada den på något sätt. Enligt mig så gör de heller inte det under hela seriens gång. Men det är alltid trevligt med människor som är debattglada så heja Roger säger vi bara.

"På med Abba-glasögonen"

Mark Levengood tycker inte att "Tro, hopp och kärlek" lägger fokus på utseende.

– Serien mjuknar allt eftersom. Man diskuterar vad ett förhållande är och vad som krävs för att det ska bli ett livslångt förbund och där faller saker som utseende bort ur diskussionen. Roger kanske tittar på serien med onödigt mörka glasögon. Han kanske borde ta på sig sina färgglada ABBA-glasögon istället, säger Mark Levengood.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Svenska kyrkan

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kyrkan

Tro, hopp och kärlek (tv-program)

Mark Levengood