Star wars

”The last jedi” är en stark och ovanlig ”Star wars”-film

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Här kommer inga spoilers. Det är synd att avslöja viktiga händelser i ”The last jedi”.

Den som gillade ”The force awakens” fastnar i fortsättningen på äventyret. Mycket mörker för rebellerna. I starten känns det välbekant, sedan kommer nya inslag. Överraskande komik.

”The last jedi” är en ovanlig episod i Star wars galax.

En del av det nya är mycket bra. Här finns häftiga bilder som imponerar, storslaget på bioduken. Annat är möjligtvis lite larvigt, men känslorna ändras flera gånger under filmen.

För 40 år sedan visade Darth Vader hur han använde The Force för att till exempel ta strypgrepp på distans. Nu visas nya sidor av den mystiska förmågan. På gott och ont.

Kraften fick ny styrka i förra episoden, the force vaknade och växte både i Rey (Daisy Ridley), en föräldralös skrotsamlare, och i Kylo Ren (Adam Driver). Han är en ondskans officer i First order, med arv och rötter från tidigare starka personligheter i sagan. Båda är intensivt bra i filmen.

Den ljusa och den mörka sidan av kraften. Dragkampen fortsätter i ”The last jedi” och vi får veta mer om det förflutna. Motståndsrörelsen, ledd av general Leia Organa (Carrie Fisher), förbereder flykt från den överlägsna fiendestyrkan. Rey och Chewbacca har hittat Luke Skywalker på en avlägsen planet/ö.

Luke Skywalker förklarar varför han dragit sig undan världen. Mark Hamill spelar honom som en bitter senior med djupa fåror och mycket ångest. Det är fascinerande att se en skådespelare göra samma roll som för 40 år sedan, med livets riktiga rynkor och ärr i själen. Vemodigt att se Carrie Fisher som Leia. Hon dog efter inspelningen, Fisher ger tyngd och värme åt sina scener.

Andra gamla bekanta dyker upp, men här finns också nya planeter och varelser. Gott om olika mer eller mindre gulliga djur, men också nya viktiga biroller. Laura Dern är en viceamiral som tvingas fatta svåra beslut, Benicio Del Toro en fixare som hjälper sig själv först, och Kelly Marie Tran spelar modig mekaniker som med Finn (John Boyega) ger sig ut på farligt uppdrag.

I kamp mot klockan. Den stackars motståndsrörelsen försvagas och det blir många offer i kampen mot Supreme Leader Snoke och hans starka armé. Maktstrider av olika sort. Intrigen lyckas överraska.

Mörkret är stort. Daisy Ridley som Rey är en fascinerande huvudperson i en berättelse om kaos, sorg - och hopp trots allt. En del drömmer om starka ledare, andra tror på styrkan i gemenskap och lagarbete.

Här finns mycket att prata om.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Star wars-stjärnan utsatt för hatstorm på nätet

ÄMNEN I ARTIKELN

Star wars

Mark Hamill

Carrie Fisher

Daisy Ridley

Benicio Del Toro

Adam Driver