Maktkriget blev Hultsfreds död

NÖJE

Foo Fighters fick nyckelrollen i ett smutsigt spel om den klassiska festivalens överlevnad

Ett smutsigt krig i kullisserna med konsertjätten Live Nation fällde Hultsfredsfestivalen.

Både Rockpartys förste ordförande och experter vittnar nu om det.

– Att bryta med Live Nation var spiken i kistan. Det är vansinnigt, säger Håkan Waxegård, som startade festivalen.

Foo Fighters med frontfiguren Dave Grohl i spetsen var Hultsfredsfestivalens drömband. I stället bokades de till Where the Action Is i fjol.

Så sent som 2005 slog Hultsfredsfestivalen publikrekord med nästan 32 000 besökare. Även 2006 var en succé med utsålt.

Sen ökade konkurrensen lavinartat under nästa festivalsommar med uppstickare som Way Out West – och 2007 blev ett katastrofår när besökssiffrorna sjönk till

JP Bordahl.

23 000 och festivalgeneralen JP Bordahl avgick. Då lades också grunden till den ekonomiska krisen som Rockparty nu står mitt i.

Omskrivet krig

Det som sedan hände under hösten 2007 skulle bli starten på ett omskrivet festivalkrig. Rockparty beslutade sig för att avbryta samarbetet med Ema Telstar och Luger (numera båda ägda av internationella giganten Live Nation) – för att sluta ett avtal med uppstickaren AEG Live för sina bokningar.

Svaret från Live Nation-lägret lät inte vänta på sig. De bokade Foo Fighters – Hultsfredfestivalens drömband 2008 – och byggde i Stockholm en hel festival kring dem, med namnet Were the Action Is. På samma datum som Hultsfred skulle gå av stapeln.

Per Alexandersson.

Hultsfredschefen Per Alexandersson kunde inte dölja sin besvikelse:

– Det har alltid funnits en tyst uppgörelse mellan svenska konsertarrangörer att man inte lägger festivaler samtidigt som någon annan. Nu bryter Ema Telstar och Luger mot den. Rockparty är en ideell förening, Ema Telstar och Luger tillhör det amerikanska bolaget Live Nation. Vi slåss mot en mediemogul, sa han till Nöjesbladet i januari 2008.

”Gud i branschen”

Håkan Waxegård.

Håkan Waxegård är Rockpartys förste ordförande och fortfarande hedersmedlem i styrelsen. Han är kritisk till att Rockparty valde sida.

– Man gör sig inte ovän med de viktigaste företaget i branschen. Man kan inte välja bort Thomas Johansson (styrelseordförande i Live Nation), han är Gud i branschen, säger Håkan Waxegård.

Thomas Johansson.

En annan väl insatt källa vittnar också om det tuffa spelet bakom kulisserna efter att Rockparty gått vidare.

– Live Nation hade bestämt sig för att knäcka dem och var beredd att gå med miljonförlust om det skulle behövas, säger källan.

I dag menar Live Nation att det var en slump att Where the Action Is hamnade på den helgen.

Ola Broquist.

– Det är bara svammel. Det var den enda helg som Foo Fighters kunde spela i Norden. Varför skulle Live Nation släppa Foo Fighters åt ett annat håll? säger Ola Broquist, grundare till Luger.

Miljonsmäll i år

Även i år gick som bekant Hultsfred på en miljonsmäll. Från festivalens sida är man nöjd med AEG Live-samarbetet.

– Avtalet med dem hade gått ut och vi valde AEG för att vi kände mer dedikation från dem. Dessutom, år 2007 då vi gick med förlust så var det just Live Nation som hade levererat artisterna, säger Alexandersson.