Alexander Bard petas som föreläsare

Får inte tala på TEDxBrussels längre

Alexander Bard skulle föreläst i Bryssel i år.

Men arrangörerna, organisationen TED har nu valt att plocka bort honom efter att personer gjort dem uppmärksamma på de kontroversiella uttalandena han gjort.

”Vi har tittat på saken och anser att budskapen på hans sociala kanaler inte korresponderar till ’The brave new world’ som vi ser det, skriver TedxBrussels på Twitter.

Alexander Bard petas från TEDxBrussels.
Alexander Bard petas från TEDxBrussels.

Alexander Bard skulle ha varit en av föreläsarna på TEDxBrussels under temat ”A brave new world”. Enligt hemsidan ska föreläsningarna bland annat kretsa kring frågor som hur teknologin påverkar vårt samhälle i dag.

Under tisdag eftermiddag, svensk tid, gick TEDxBrussels ut med ett meddelande på Twitter där det framgår att flera personer hört av sig angående Bard.

”Vi har underrättats av några av våra följare om vissa uttalanden som gjorts av en av våra talare, Alexander Bard. Vi har tittat på saken och anser att hans budskap på sina sociala kanaler inte korresponderar till ’The brave new world’ som vi ser det”, står det i inlägget.

I samma inlägg finns en bild på talare som kommer att medverka under 2018. Alexander Bard syns inte på någon av bilderna.

Under måndagen startades en namninsamling av en svensk kvinna som bor i Bryssel. I insamlingen som riktar sig till TED står att ”genom att bjuda in Bard som talare säger TEDxBrussels att de ser det som fullt acceptabelt att ge en plattform till någon som har en dålig kvinnosyn”. Insamlingen har i skrivande stund över 2200 underskrifter.

Har kritiserat #metoo

Alexander Bard kallade i slutet av 2017 artisten Zara Larsson för en ”kändissubba som hatar män” på Twitter. Han motiverade själv uttalandet för Nöjesbladet genom att säga att han anser att ”Det är något fundamentalt fel i en kultur när unga brudar går ut och kallar sig manshatare när de lever i ett samhälle där de är fullständigt beroende av män i allting de gör”.

Bard har också kritiserat den uppmärksammade #metoo-kampanjen där kvinnor delat sina historier om övergrepp och sexuella övergrepp.

”Historien är full av kvinnor som anklagar män för sexuella trakasserier som aldrig hänt. Hur kommer det sig att kvinnor blev 100 procent trovärdig 2017?”, twittrade han i slutet av oktober.

Är aktuell i ”Talang”

Alexander Bard är just nu aktuell som jurymedlem i tv-programmet ”Talang”, med säsongsstart på fredag. I helgen rapporterade Nöjesbladet om att en namninsamling startat för att få bort Bard från juryn. Samtidigt pågår en parallell namninsamling med målet att stötta Bard.

På TV4 är man medveten om insamlingen för att få bort Bard. Enligt Lotta Andersson, exekutiv producent för ”Talang” värnar TV4 om yttrandefriheten i Sverige.

”Den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för”, skrev hon i ett mejl till Nöjesbladet under lördagen.

Nöjesbladet har sökt Alexander Bard för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN