”Morgonstudion” görs om – efter kritiken

SVT:s storsatsning har inte lyckats locka nya tittare – samtidigt ökar TV4

SVT:s ”Morgonstudion” har gjorts om, skriver Dagens Nyheter.

Den planerade tittarökningen har uteblivit – och i stället har TV4:s ”Nyhetsmorgon” lockat allt fler till tv-apparaterna.

– Vi kände själva att någonting skavde och vi ville göra annorlunda, säger Alexander Norén som syns i programmet.

Artikeln uppdaterad 18.03.

SVT:s storsatsning ”Morgonstudion” har inte lyckats med sitt mål att knipa tittare från konkurrenten, TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Därför har programmet gjorts om och tempot sänkts i den hetsiga nyhetsmiljön, skriver Dagens Nyheter.

När SVT lade ner klassiska långköraren ”Gomorron Sverige” för att storsatsa på det nya formatet ”Morgonstudion” var det för att försöka kapa åt sig av TV4:s tittare.

TV4 ökar tittningen – SVT stampar

Men Dagens Nyheter har gått igenom ”Morgonstudions” tittarsiffror och kan konstatera att storsatsningen misslyckats.

SVT:s ”Morgonstudion” har från september till november 2017 haft en genomsnittlig tittning på 590 000 personer, en marginell ökning från ”Gomorron Sveriges” 587 000 samma period året innan.

Samtidigt har TV4:s ”Nyhetsmorgons” tv-publik kapat åt sig en allt större publik och gått från 633 000 tittare till 672 000 tittare i genomsnitt per dag.

Samtidigt har Morgonstudion kritiserats av både tittarna och recensenter, bland annat Aftonbladets Jan-Olov Andersson och Dagens Nyheters Johan Croneman.

Sänker tempot

Nu bekräftar SVT:s programdirektör Jan Helin för Dagens Nyheter att ”Morgonstudion” har gjorts om. Bland annat har nyhetsuppdateringarna som skett varje kvart tagits bort. Ändringen skedde efter julhelgerna.

– Nyheterna ska i stället sändas mer distinkt, på hel- och halvslag. Det öppnar för större möjligheter, dels till ett större lugn i programmets flöde, dels för att minska repetitionen för dem som tittar längre än femton minuter, säger Helin till Dagens Nyheter.

Och fokus i förändringen är just på att sänka tempot i sändningarna.

– Att ta bort nyhetsinsitten har också gett mer och längre tid för varje ämne för att skapa ett större lugn i programmets skiften, säger Jan Helin till tidningen.

”Blev upphackat”

Alexander Norén, som jobbat med ”Gomorron Sverige” och nu jobbar med ”Morgonstudion” anser att förändringarna är bra.

– Programmet mår bra av lite mer flexibilitet. En del tittare upplevde att det blev lite upphackat. Vissa saker behöver vara lite längre. Man kan få fler naturliga slut på intervjuer om man inte behöver bryta för nyheter varje kvart.

Han anser att förändringarna gör att det blir färre upprepningar i programmet och poängterar att det inte är förvånande att programmet utvecklas.

– Vi kände själva att någonting skavde och vi ville göra annorlunda. Ingen gick in i premiären med tanken att programmet skulle se exakt likadant ut ett år senare. Det här är en utveckling som sker under resans gång.

”Senaste nytt”

Enligt Norén kommer programledarna nu satsa på att leverera senaste nytt, oavsett vilken kvart eller halvtimme programmet är inne på.

– Vi kommer att gå in närhelst det finns något senaste nytt. Man behöver inte vänta till hel eller halv för att få ”breaking news”. Är det något ska vi ut med det vid första bästa tillfälle. Till exempel om något pågår som stoppar tågtrafiken.

Upplevde du själv att programmet kändes stressigt?

– Nej, inte stressigt. Men som nyhetsankare har jag jobbat mycket med att försöka undvika upprepningar. Förr fanns det många tillfällen där det var risk för upprepningar. Nu har man tagit bort ett sånt moment.

Publisert:

LÄS VIDARE