Därför dolde Gene Wilder sin sjukdom

1 av 16
NÖJE

Filmstjärnan Gene Wilders sjukdom hemlighölls in i det sista.

Men han drog sig egentligen tillbaka från filmbranschen för flera decennier sedan – på grund av svordomar.

– Jag ville inte göra skräpet som jag såg, sa han i en intervju från 2013.

Komedilegenden gick bort i sviterna av Alzheimers. Att han var drabbad av sjukdomen blev inte känt förrän efter hans död.

Wilders brorson Jordan Walker-Pearlman menar i ett uttalanade att beslutet att hemlighålla sjukdomen inte berodde på fåfänga.

– Det handlade mer om att alla de unga barnen som skulle le mot honom eller ropa "där är Willy Wonka" efter honom inte skulle behöva höra om hans sjukdom från de vuxna. Han kunde inte tåla tanken av ett leende mindre här i världen.

Men beslutet att sluta göra roller i filmer kom redan för 25 år sedan, berättade Gene Wilder i en intervju med filmhistorikern Robert Osborne 2013.

”Ville inte göra 3d”

– Ifall något kommer som är riktigt bra skulle jag kunna tänka mig det, jag skulle vara sugen. Men det kommer inte så mycket, säger Wilder.

Mellan 1961 och 2015 har han endast gjort 37 roller. Han valde att dra sig tillbaka eftersom filmvärlden, enligt honom utvecklats åt ett håll som inte intresserar honom.

– Jag ville inte göra skräpet som jag såg. Jag ville inte göra 3D, till exempel. Jag ville inte göra filmerna där det bombades, lät högt och hade svordomar, det var så mycket svordomar. Någon sa, "äh, go fuck yourself". Ifall det hade kommit från en meningsfull plats hade jag förstått det. Men när du går på vissa filmer, och jag vill inte säga vilka, kan de inte bara stanna till och prata? Ibland kan det komma till nytta men att springa igenom en hel film - det gjorde mig avtänd, säger han.

Frun Gilda Radner dog

1969 Oscarsnominerades han för första gången. Då som bästa manliga biroll i ”Det våras för Hitler”. 1975 nominerades han tillsammans med Mel Brooks för bästa manus till filmen ”Det våras för Frankenstein”.

Andra klassiska filmer Gene Wilder har spelat i är  ”Det våras för sheriffen” och ”Willy Wonka och chokladfabriken”.

Hans sista skådespelarejobb blev 2003 som Mr. Stein i komediserien ”Will and Grace”, för den prestationen vann han en Emmy.

Wilder var gift med Gilda Radner från 1984 tills hon dog 1989. Två år senare gifte Wilder sig igen, då med Karen Boyer.

Gene Wilder blev 83 år gammal.

Få koll på nöjesvärlden och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM