Mejla

Jens Peterson

Jonas Gardell bjuder på nya skämt – och nya sår

NÖJE

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta

Det är nytt, men välbekant. Jonas Gardell är ensam på scen och visar sina skickligaste sidor.

Växlar mellan standupens gapskratt och fundersam föreläsning. Han minns framgångar och förnedringar.

Läser upp vad han skrev som 7-åring och får hjärtan att krossas.

Den som sett Jonas Gardell på scen känner igen sig. Hans stil är intrimmad, men innehållet är nytt. Nya skämt om kärlekslivet med Mark, nya sår från barndomen. Han pratar om någon gammal porrfilm, fast en annan porrfilm den här gången, och han sjunger ”Aldrig ska jag sliuta älska dig” fast på nytt vis och med absolut nytt komp.

Han gör också ett musiknummer ur ”Livet är en schlager” med originellt ackompanjemang.

Många minnen, många gamla foton. På scenen finns rekvisita från tidigare föreställningar, och han pratar om romaner och shower han skapat genom åren.

Jonas Gardell är mycket duktig på att knyta ihop till synes helt olika trådar. Han vet att upprepning är en av komikens bästa byggstenar. Han är också skicklig på att dra lärdomar av motgångar och hitta listiga liknelser.

Han är en bra livsstilscoach, med sina klokt uppiggande råd om hur man tar sig igenom fiaskon och motgångar. Eller en pigg präst, med sina moderna predikningar om samhället och politiken och vad alla kan göra.

Jonas Gardell är både en intelligent författare som skriver smarta manus och en underhållande scenpersonlighet som kan göra grandios show av hur hans mamma bjöd på olika sorters burkmat på 1970-talet. Är också rolig när han spelar upp hur Mark Levengood och han ser ”På spåret”.

Då och nu. Han pratar om dagsfärska frågor och ger kängor åt Stefan Löfvens statsmannaord. Visar skillnaden mellan Twitter och Facebook. Pratar allvar om Sverigedemokraternas historia, men har också en hatattack mot Askungen.

Rör sig åt olika håll men återkommer till den 7-årige Jonas Gardells beskrivning av sitt ledsna liv. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Det är bra.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Gardell

Jens Peterson