Det stinker om den svenska ESC-juryn

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Tobbe Ek: SVT och juryn har en hel del att förklara

1 av 4 | Foto: SVT
Gina Dirawi har just delat ut de svenska jurypoängen i ESC-finalen. Mest anmärkningsvärt: tian till Azerbajdzjan.

”Juryn röstade på sina polare” skriver ett Eurovision-fan på nätet.

Och något stinker i SVT:s svenska jury.

Lisa Ajax och övriga har en hel del att förklara.

Foto: PETER WIXTROM
Tobbe Ek.

Armeniens och Azerbajdzjans jurygrupper rankade varandras låtar som sämst i Eurovision.

Litauens jury rankade ryska Sergey Lazarev i absoluta botten, medan den rankades trea av landets befolkning.

Den ryska juryn hade den ukrainska vinnaren på plats 24 av 25, medan den ryska tv-publiken inte tycks lika färgad av konflikten mellan de båda länderna utan istället ringde och röstade fram Ukrainas Jamala till sin andrahandsfavorit.

Så här brukar det vara i Eurovision.

Men i år sticker något annat ut. Det fick mig att dra efter andan i lördags kväll, men sen tycks det ha gått nästan obemärkt förbi.

Bara i en liten passage på Eurovisionforumet ESCnation hittar jag totalt fyra kommentarer: ”Partiskt eller?”, ”Så uppenbart partiskt”, ˝juryn röstade på sina polare” och ”det är partiskt och emot reglerna”.

Sen tar det stopp.

Kommentarerna handlar om den svenska juryns poäng till Azerbajdzjan och Malta. Två länder som lämnade svenska tv-tittare oberörda, men som fick 10 respektive 7 poäng från den svenska juryn. Gemensamt för båda låtarna är att de har välkända svenska Melodifestival-låtskrivare och svenskar i kören.

Och i den svenska juryn ingick tre personer som känner dessa personer, mer eller mindre väl, främst genom Melodifestivalen. Artisterna Lisa Ajax och Anton Ewald samt låtskrivaren Anderz Wrethov.

Lisa Ajax till exempel, rankade Azerbajdzjan som sin favorit av alla låtar i Eurovision.

Lisa Ajax har sitt skivkontrakt hos Capitol records. Den azeriska låten ”Miracle” är skriven av Henrik Wikström, Amir Aly och Jakke Erixson som är knutna till samma skivbolag som Ajax och regelbundet skriver och producerar musik i Capitols studior.

Dessutom stod dansaren och koreografen Zain Odelstål på scenen i Azerbajdzjans nummer. Så sent som i början av mars stod han på scenen tillsammans med Lisa Ajax i Melodifestivalen, där han också var hennes koreograf.

Jurymedlemmen Anderz Wrethov skrev det azeriska bidraget i Eurovision 2009 och har alltså arbetat med landets delegation. Han rankade årets låt som sexa av 25.

Totalt sett rankades Azerbajdzjans låt som andra bäst av den svenska juryn och fick därför 10 poäng. Svenska folket höll inte med. Den azeriska låten fick så lite telefonröster att den hamnade på 24:e plats av 25, näst sist alltså, och blev helt utan poäng från telefonrösterna.

Visst kan Lisa Ajax ha haft ”Miracle” som sin favoritlåt oavsett. Men bara att misstanken tillåts finnas där gör det här alarmerande.

I Sverige brukar vi skaka på huvudet åt hur Armeniens och Azerbajdzjans jurygrupper nollar varandra. Men den här typen av misstänkt korruption är minst lika oroväckande obehagligt.

Något stinker i den svenska juryn. Och SVT har en hel del viktiga frågor att ställa sig – och sin jury.

Fotnot: I den svenska juryn ingick också Karin Gunnarsson, musikredaktör på P3 och Rickard Keilor, programchef på NRJ.

Fler märkliga detaljer i svenska juryarbetet

Även Maltas svenskskrivna låt fick höga jurypoäng, men hamnade lågt hos svenska folket. Juryn rankade ”Walk on Water”, skriven av Molly Pettersson-Hammar, Lisa Desmond, Tim Larsson och Tobias Lundgren som fjärde bäst. Hos svenska folket hamnade den bara på 23:e plats av 25.

Polens bidrag rankades i absoluta botten av den svenska juryn, plats nummer 25. Svenska folket hade samma låt som sin andrahandsfavorit, plats nummer 2 av 25.

Publicerad: