Karin Franz Körlof

Josefin Neldén om rollen i succéserien: ”Maggan” har blivit som en kompis

Av: 

Jan-Olov Andersson

Josefin Neldén.
Josefin Neldén.

NÖJE

Rollen som ”Maggan” i SVT-serien ”Vår tid är nu” har gjort Josefin Neldén, 33, till på en gång både folkkär och ikon i HBTQ-kretsar.

Och sina två största filmroller – ”Tjenare kungen” och ”Känn ingen sorg” – är hon stolt över av speciella skäl:

– Det är ju roligt att både Thåström och Håkan Hellström har varit inblandade i de två andra största grejerna jag har gjort.

Två miljoner tittare följer varje vecka SVT:s dramaserie om familjen Löwander och deras krogimperium i Stockholm. Man har nu hunnit fram till 1962. Dottern Nina (Hedda Stiernstedt) och hennes man Calle (Charlie Gustafsson) är seriens huvudpersoner. På Facebook-gruppen för serien har det framkommit att den tredje personen som engagerar allra flest tittare är Josefin Neldéns rollfigur Margareta ”Maggan” Nilsson.

Hon som skaffar barn utanför äktenskapet. Som gör facklig karriär. Som är lesbisk. Sådant som var ovanligt för kvinnor i den tid när serien utspelas. Eller något som man talade tyst om.

– Det verkar som folk på gatan som kommer fram och vill prata har fått en emotionell koppling till historien om hennes barn, de känner starkt för den. Och att ”Maggan” representerar den nya tiden som ska störa det gamla, hon är den som kommer in och driver på det som vi har i dag.

– Sedan märker jag ju att serien i sig är något folk har längtat efter. En svulstig dramaproduktion där både kostym och miljö får ta plats. Och så handlar det mer om mänskliga relationer än om ett brott som ska lösas.

Josefin Neldén.

Egentligen var det inte alls tänkt att Josefin Neldén skulle ha spelat ”Maggan”. När hon provfilmade, var det för rollerna som Lilly, ”Maggans” älskarinna i första säsongen, eller Sonja i kallskänken, hon som får barn med Calle, innan han blivit ihop med Nina. Rollerna gick sedan till Karin Franz Körlof respektive Malin Persson.

– Jag fick läsa manus till de tre första avsnitten och fastnade då även för ”Maggan”-rollen, jag blev också drabbad av historien med barnet. Så jag frågade om jag fick provfilma för den med. Och rollen var ju större också (skratt). Sedan var det en maskör på Backateatern som ville att jag skulle klippa håret inför en roll där. Jag sa till de ansvariga för castingen av tv-serien att det var så. ”Bara så ni vet”, liksom. Att det vore bra med ett snabbt beslut. Bara ett par dagar senare ringde de och sa: Klipp dig inte.

”Maggan” har tveklöst numera en stor plats i Josefins liv.

– Hon är som en kompis, hon har liksom satt sig där bak på axeln. Jag tycker hon är häftig, hon artikulerar, hon tar saker till nästa nivå, där kan jag känna att jag privat blivit lite inspirerad av den grejen. Att ha lite mer av ”Maggan” på axeln ibland.

”Maggan” gör facklig karriär. Josefin Neldén är också fackligt aktiv.

– Jag har lite försökt ducka den grejen (skratt) men… jo, jag sitter i styrelsen för avdelning 4 för Teaterförbundet på Göteborgs Stadsteater. På varje fackmöte numera kommenteras ju det, ”Jaha, då är du Maggan i dag”.

Som facklig representant, hur ser du på att produktionen av tv-serier har förändrats. Många pratar om lägre budgetar och stressiga inspelningar…

– Ja, verkligen. Man har gjort väldigt mycket krimgrejer som gått väldigt snabbt, det sätter tonen för vad man tror man kan få för en viss summa pengar.

Men ”Vår tid är nu” har väl betydligt högre budget?
– Absolut, det är verkligen en större satsning, men vi har också ett väldigt högt inspelningstempo, vissa dagar gör vi jättemånga minuter. Men vi tjänar in tid på att vi inte har så mycket restid, vi gör ju väldigt mycket i vår studio i Jonsered. Det är ett fantastiskt bygge.

I första säsongen visade det sig att ”Maggan”, efter att ha fått ett utomäktenskapligt barn, egentligen var mer intresserad av förhållanden med kvinnor. Hon hade ihop det med Lilly, spelad av Karin Franz Körlof.

– Det var nog de enklaste sex- eller kärleksscener jag har spelat in, det var lätt att höja temperaturen på den känslan, vår kommunikation var så otroligt rak och enkel.

I den nuvarande säsongen, sista avsnittet av säsong två sänds på måndag, har ”Maggan” dragits in i politiken i Stockholms Stadshus via sin kontakt med Tova Magnussons borgarråd – till vilken ”Maggan” blir både sekreterare och, i hemlighet, älskarinna.

Ur ”Vår tid är nu”.

”Maggan” har numera även många fans i HBTQ-kretsar.

– Det märktes inte minst på QX-galan i februari, när Karin och jag var nominerade som årets duo. För många är det viktigt att sådana historier har fått ta plats, i en sådan tid. Så det har varit viktigt för mig, som lever i en heterosexuell relation, att detta har blivit så bra och trovärdigt som möjligt.

Josefin Neldén kommer från Göteborg. Föräldrarna är nu pensionärer. Pappa var ingenjör, mamma språklärare. Det var hon som satte Josefin i en teatergrupp när hon var sju år.

– Sedan fanns det nog inget annat drömyrke än skådespelare, även om flygvärdinna fanns där för ett ögonblick, då fick man ju åka till många platser.

När Josefin efter gymnasiet gick på Wendelsbergs Teater och Skolscen, provfilmade hon och fick huvudrollen i Ulf Malmros ”Tjenare kungen” (2005), efter Expressen-journalisten Britta Svenssons ungdomsroman ”Lucia i svart”.

Josefin Neldén och några andra tjejer spelade medlemmar i ett ungt rockband. Så hon fick bland annat sjunga en specialskriven Joakim Thåström-låt.

Filmen kom 2005, men tycks hela tiden upptäckas av nya generationer. Det märker Josefin som till vardags hör hemma på Backateatern, där man ofta spelar teater för ungdomar.
– Det har hänt att de har sagt att de har sett filmen tjugo gånger.

Namn: Josefin Neldén.
Ålder: 33.
Familj: Förlovad och sambo, dotter på 3,5 år.
Bor: Hus i Göteborg.
Karriär: Ett 20-tal film- och tv-roller, i urval: ”Tjenare kungen”, ””Predikanten”, ”Stenhuggaren”, ”Simon och ekarna”, ”Känn ingen sorg”, ”Min så kallade pappa”, ”Pojkarna”, ”Ängelby”, ”Gräns”, ”Vår tid är nu”. Har långtidskontrakt på Backateatern i Göteborg.
Aktuell: Som ”Maggan” i SVT:s succéserie ”Vår tid är nu”, säsongsavslutning på måndag.

Ännu mer uppmärksamhet har hon fått för rollen som Lena, hon Guldbaggenominerades för den, i ”Känn ingen sorg”, baserad på Håkan Hellströms sånger.

– Det var ju väldigt speciellt att få ta på sig Lena-skorna, att göra den rollen, för jag har ju lyssnat på Håkan Hellström ända sedan han slog igenom. Jag tror inte jag haft en enda kärlekshistoria som inte haft en Håkan-låt förknippad med sig.

Är du en rock 'n' roll-tjej?

– Vad kännetecknar en sådan? Som barn tyckte jag punkmusik var härligt. Jag har nog varit för feg för att ta till de där stora uttrycken. Men det är ju roligt att Thåström och Håkan Hellström varit inblandade i två av de största grejerna jag har gjort.

Privat är hon förlovad och sambo och paret har en dotter på tre och ett halvt år. De har nyligen skaffat hus i Göteborg. Josefins kille har också varit filmarbetare, bland annat produktionsledare, men skolar nu om sig till trädgårdsmästare.

– Det som var min hobby som liten blev mitt yrke. Jag har haft en lång period när jag känt mig tom på en hobby. Nu har vi fått får egna lilla trädgård. Det har blivit en avslappnande grej för mig, att vara där och fixa.

Josefin Neldén och Cissi Wallin i ”Tjenare kungen”.

Josefin Neldén om…

… Cissi Wallin, också med i ”Tjenare kungen” och numera känd och omstridd mediaprofil:

– Vi bor ju i olika städer, men har fortsatt att vara vänner. Pratades vid häromdagen. Mitt och hennes första barn är nästan lika gamla, vi hade tät sms-kontakt mellan värkarna. Och ja, vi har pratat mycket om #metoo-rörelsen. Men om vad, det vill jag inte prata om.

… om hon såg en blivande stjärna i Joel Kinnaman, också med i ”Tjenare kungen”:

– Absolut. Han är en svinbra skådis. När han gjorde huvudrollen i ”Brott och straff” på Backateatern, det är en av de starkaste teaterupplevelser jag har haft.

… nyfikenheten på Håkan Hellström:

– Tonåringar frågar ofta: Har du varit hemma hos Håkan Hellström? Och jo, jag har det. Han är ju en supergullis, men det måste vara speciellt att bli bemött på det viset han blir.

… om rollen som Martin Schibbyes fru Linnea i kommande ”438 dagar”:

– En häftig person. Hon kastades ju bara in framför tv-kameror och i ”Skavlan” när hennes man satt fängslad i Etiopien. Jag var jättenervös innan inspelningen, det var speciellt med en livs levande människa och att gå i hennes skor. Gustaf Skarsgård (som spelar Martin Schibbye) och hela gänget var sympatiska personer.

… nästa projekt:

– Jag är med i en långfilm av Maria Bäck, regissör från Göteborg som har gått den danska filmskolan. Jag får inte berätta vad den handlar om, bara att det är en kvinna som… man kan säga att hon har det jobbigt. Det är något av det roligaste jag har gjort.

… hon har jobbat som servitris, som ”Maggan” gör i början av ”Vår tid är nu”:

– Typ en dag. Det gick jättedåligt. Jag spillde ut öl över ett helt bord. Inför tv-serien fick vi gå i köksskola och lära oss servera, jag övade hela sommaren innan inspelningen började.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag pendlade mellan psykopat och introvert”

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Franz Körlof

Känn ingen sorg

Martin Schibbye

Håkan Hellström

Charlie Gustafsson

Joakim Thåström

Hedda Stiernstedt