”Soldoktorn” Mikael Sandström

Mikael ”Soldoktorn” Sandström: Livet blev roligare när jag träffade Lotta

Söndagsintervju om kärleken till Lotta Engberg, barnbarnen – och att lämna sitt jobb efter 35 år

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Mikael Sandström.
Mikael Sandström.

NÖJE


Mikael Sandström trodde ibland att han hade det bästa bakom sig.

Men livet tog en oväntad vändning när han mötte kärleken i Lotta Engberg. 

– Nu vaknar jag med ett leende på läpparna.

”Jag är absolut inte lycklig idag”.

Orden kommer från doktor Mikael Sandström, 62, och det sa han till oss när vi gjorde en stor intervju med honom 2019. Mycket vatten har onekligen flutit under broarna sedan dess.

Förra året kunde Aftonbladet avslöja att han hade mött kärleken i Lotta Engberg och för drygt två månader sedan gick flyttlasset från Hallstahammar till Göteborg och det hus som de slog till på efter bara några månader tillsammans. Mikael Sandström har dessutom lagt en 35 år lång läkarkarriär på hyllan.

Är det skönt att slippa gå till jobbet?

– Ja, jag har gått upp 06 i 35 års tid, alternativt sovit med larm. Nu kommer man upp till en färdigkokt kopp kaffe 09.

Det måste ha varit ett stort steg att sluta?

– Ja, men det känns bra och rätt. Jag har jobbat sedan 1986 och därefter gått ungefär 2 500 dygnsjourer på sjukhuset vilket motsvarar ungefär sju år. Arbetsmässigt passerade jag 70 år för länge sedan. Men livet är också ändligt och ju äldre man blir desto mer påtagligt blir det – förr eller senare tar det slut. Jag träffade ju också Lotta vilket gjorde att livet ändrade karaktär och blev lite roligare. 

Mikael Sandström.

Vill utmana ”Fråga doktorn”

Du är bland annat aktuell med podcasten ”Utforska vården med Dr. Mikael” på vården.se?

– Precis. Det är inte som 1177 där man exempelvis kan se hur ett åderbråck ser ut och vilka behandlingsmetoder som finns. Det här handlar istället om hur man söker rätt vård och kommer till rätt instans på en gång. Min plan är att göra vårdsverige mer effektivt. I varje avsnitt finns det en förklarande del och så svarar vi på frågor. 

Man får nästan lite ”Fråga doktorn”-vibbar?

– Ja, lite. Jag har faktiskt försökt få TV4 att ta upp kampen och utmana ”Fråga doktorn” med ett program, men de har inte varit så intresserade av det.

För två år sedan sa du till oss att du hade stunder då du tänkte att du hade det bästa i livet bakom dig. Det var lite av en uppförsbacke då?

– Jag tyckte det, även om det inte var så dåligt. Jag jobbade 800–1000 övertidstimmar varje år och när jag var ledig gjorde jag ”Nyhetsmorgon” eller så sov jag. Det blev ett tråkigt liv i långa loppet med väldigt mycket jobb och väldigt lite nöje. Men jag har verkligen inte gått och tyckt synd om mig själv. 

Då såg du inte direkt något Lotta-liv i Göteborg framför dig?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag är inte förresten inte ensam i det här rummet…

”Vi är väldigt olika”

Mikael Sandström.

På tal om det. Hur är det nya livet i Göteborg?

– Jo, men det är gott.

Du bor för fan i Göteborg nu, livet är väl gött!

– Haha! Ja, livet är gött! Vänta ett tag. Vad säger du, Lotta? Hörde ni?

Det lät som att hon sa att hon skulle åka och träna?

– ”Jag ska åka och träna, ska jag köpa med mig skaldjur hem?”. Det är ju det här upplägget man vill ha. 

Verkligen. Det känns som du har hittat en riktigt härlig kvinna?

– Ja, verkligen. Men vi är väldigt olika. Däremot har vi gemensamma beröringspunkter. Ritar man två stora cirklar och lägger på varandra så överlappat de inte varandra helt, men det finns ett område där det överlappar fullständigt. Livet är för kort för att inte ha roligt. Lotta jobbar hårt och det gör jag också, men när vi inte gör det tar vi gärna ut svängarna.

Det där får du utveckla.

– Ja, bortsett från det uppenbara… Vi gör saker. I september var vi i en fiskeby i norra Spanien, det var så jävla romantiskt så det finns inte. Jag har också ett sommarställe på Västkusten som vi åker till.

Lotta Engberg och Mikael Sandström.

”Vill verkligen inte vara ihop med någon som mig själv”

Är det där ni är lika, att ni gillar att sätta lite guldkant på tillvaron?

– Verkligen! Sedan gör vi praktiska saker som är rätt kul. Huset som vi bor i är ganska nytt och den förre och enda ägaren hade inte gjort klart trädgården. Det finns partier som ska göras i ordning och det intresset har vi båda två.

Hur yttrar sig era olikheter?

– När jag får sova så sover jag länge medan Lotta är morgonpigg. Hon är väldigt energisk och effektiv och tar också tag i saker direkt. Det gör såklart jag också om det är yrkesmässiga saker jag måste göra, men annars har jag en tendens att tänka ”jag får se” och fundera på om jag ska göra saker. 

Tycker du att olikheterna är berikande?

– Absolut. Jag vill verkligen inte vara ihop med någon som mig själv. Fy fan, det skulle ju vara hemskt. Jag vill vara ihop med någon annan.

Mikael Sandström.

”Inte tjugo år längre”

När det avslöjades att ni var ett par, hur tänkte ni kring all den uppmärksamheten?

– Vi var på mitt sommarställe som ligger väldigt isolerat och tänkte nog mer på oss själva. Det var en känna varandra på pulsen-tid. Det var det även när vi började titta på hus, det blev ett sätt att se vad den andra personen gillade och hur den var. Jag är inte tjugo år längre och kan inte hålla på att låtsas. Det var väldigt kul att åka runt med någon man tycker om och fantisera och ha möjligheten att kunna slå till på något för att man gillar det. Men jag hade också kunnat flytta till en lägenhet i centrala Göteborg, men Lotta har hund och är mer skogsmänniska. 

Det låter nästan som du hellre hade gjort det?

– Nja. Men är man två personer måste man anpassa sig. Det har jag inte gjort de senaste tretton åren, jag har varit ganska bekväm och exempelvis bestämt när jag ska lägga mig och jag har jobbat mycket. Efter några år blir det en självklarhet.

Var det svårt att gå från egoistiskt ungkarlsliv till samboskap?

– Det var snarare egocentriskt. Lever man med sig själv är det klart man sätter sig själv i centrum, det är ju naturligt. Men det har blivit en omställning, det måste jag säga.

Lotta Engberg.

”Nu är hon kvinnan i mitt liv”

Allt har gått ohyggligt snabbt, vi antar att det berodde på att allt kändes rätt?

– Ja, så var det. Det gick snabbt, men inte för snabbt. Vad är det värsta som kan hända och vad har man i vågskålarna? I den ena skålen är det total lycka, glädje och tvåsamhet. Eller så var du inte så charmig som jag trodde, vi delar på oss. Det är som vaccinet, fördelarna överväger riskerna. Vad som blir i en framtid och vad som händer nästa år och året efter det vet jag inte, men vi påtar på i trädgården som om vi ska bo här nästa år också och planterar inte ettåriga växter. 

Är hon kvinnan i ditt liv?

– Nu är hon det. Jag har ju varit gift i 17 år och kan inte ljuga, det var ju en annan kvinna i mitt liv då. 

Ruvar ni på några framtidsplaner som en förlovning?

– Det kommer nog komma av sig självt. Men det finns inga sådana planer nu. Just nu känner jag inte att en förlovning skulle tillföra något. Det skulle inte höja temperaturen, den är redan hög. 

Mikael Sandström.

Öppen för giftermål

Skulle du kunna tänka dig att gifta dig igen?

– Är mitt sinne så öppet att jag kan tänka mig att gifta mig igen? Där är svaret ja. Men jag vill inte förstöra något genom att skynda för fort. Det går ju fort som fan ändå. 

Delar ni förresten inredningssmak eller har ni gnabbats om detaljer?

– Ja, det har vi. Haha! 

Du får med andra ord inte grilla inomhus längre?

– Nej, det har jag lagt ner. Men huvudsakligen är vi överens, sedan kan det vara småsaker. vi gillar trä och sten båda två och vår öppna spis är en stenspis. Däremot har vi hiskeligt mycket mattor som jag tycker man kan klara sig utan – och det är inte mina mattor. 

Det låter inte som det är omöjligt att en matta ryker nästa gång Lotta är bortrest?

– Precis. Eller en tv. Jag är gammeldags och när jag ska titta på tv så sätter jag mig och tittar. Lotta har den på som sällskap och det kan jag förstå, men om hon inte är i rummet stänger jag av den. Då slår hon på den igen.

”Den framtidstron hade jag inte förut”

Vad är det bästa med Lotta?

– Väldigt mycket. Hon är aktiv, energisk, och en oerhört positiv person som vaknar med ett leende på läpparna vilket jag inte har gjort på många år. Men det gör jag nu. 

Förra gången vi gjorde en sådan här intervju sa du att du absolut inte var lycklig – hur är statusen idag?

– Jag var inte lycklig då men jag är verkligen på väg dit nu och tror inte längre att jag har livet bakom mig. Det finns enormt många fina stunder som jag väntar på och den framtidstron hade jag inte förut.

Lotta Engberg och Mikael Sandström.

MIKAEL SANDSTRÖM OM…

…den nya barnbarnslyckan.

– Min dotter har en pojke som är född 2017 och lilla Freja fyllde ett år förra helgen. Min son har också 1,5-åring och min sons fru är höggravid. Lotta har fem barnbarn så det blir mycket barnbarnsgull, men vi mixar inte i dessa tider. 

…om att Lotta kanske dyker upp i någon av hans shower framöver. 

– Vi har pratat om det, men hon har andra åtaganden. Svaret är ja, men inte 2021. Ett populärt upplägg kanske skulle kunna vara att hon ställer frågor till mig på en scen. Det kan vara svåra grejer men också jordnära medicinska frågor. Vi får se om det blir något. 

…mordhoten efter att ha uttalat sig negativt om cannabis.

– Det gick till rättegång och han blev fälld. Han beskrev hur jag skulle dödas och hur kniven skulle vridas och att han skulle springa på mig bakifrån i ett parkeringsgarage. Det var obehagligt och jag vände mig ibland i garaget på TV4 när jag tyckte det slamrade till.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Mikael: Lotta gapskrattar i sängen ibland

ÄMNEN I ARTIKELN

”Soldoktorn” Mikael Sandström

Lotta Engberg

Göteborg