Frej Larsson frias av HD

Ändrar hovrättens dom – ej skyldig till hot mot tjänsteman

Publicerad:
Uppdaterad:
Frej Larsson.
Foto: Maja Suslin/TT
Frej Larsson.

NÖJE

Högsta domstolen ändrar hovrättens dom och friar rapparen Frej Larsson.

Enligt domen har han inte gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman i sin låt ”Då ska hon skjutas”.

Efter ett narkotikatillslag mot en spelning i Stockholm la rapparen Frej Larsson, 37, upp ett inlägg på Instagram föreställande en fisk som skulle fileas. Fisken hade samma namn som en kvinnlig polis. I samband med detta släppte han låten ”Då ska hon skjutas” på Spotify.

Anledningen till agerandet har uppgetts vara att polisen som Frej Larsson namngav har uttalat sig i media om narkotikatillslaget. Flera personer omhändertogs då av polisen, misstänkta för narkotikabrott.

Efter publiceringarna åtalades artisten för hot mot tjänsteman. Han friades av tingsrätten men dömdes i hovrätten med påföljden villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten bedömde att låten skrevs för att hämnas på polisen och att låttexten innehöll hot om våld mot en polis och att ”hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet”.

Nu meddelar högsta domstolen att artisten frias.

HD anser att att även om låtens innehåll är ”tillspetsat och säkerligen obehagligt” för polisen, så ska den inte bedömas som ”ett allvarligt menat hot om våld”.

Domstolen poängterar att texter och musik som framförs i kulturella sammanhang måste få tillåtas vara provokativa, utmanande och provocerande, särskilt om de kan ses som inlägg i en pågående samhällsdebatt, satiriska utryck eller polemiska svar på upplevda orättvisor.

Publicerad:

LÄS VIDARE