Lisa Nilsson om sin image: Kändes censurerad

”Vem blev jag 1992?”

Lisa Nilsson berättar om imagen som kom till i samband med sitt stora genombrott.

En persona skapad av andra och ”delvis ett skådespel”.

– Hon är fotomodellsnygg, genomtänkt och tillbakalutad och säger inte för mycket i fel sammanhang, säger Lisa Nilsson i ”Så mycket bättre”.

I kvällens ”Så mycket bättre” i TV4 berättar Lisa Nilsson, 50, om sitt alter ego som skapades i samband med genombrottet i början av 90-talet. Hon har funderat mycket på vem den där Lisa Nilsson egentligen är och har varit i alla år.

– Jag grejar jättemycket med det här; vem är man? Vem blev jag 92? Lisa Nilsson med ”Himlen runt hörnet”, vem är hon?, säger hon i programmet.

Lisa Nilsson
Lisa Nilsson
Lisa Nilsson.
Lisa Nilsson.

”Vågade inte säga nej”

Artisten berättar vidare att hon började kalla imageversionen av sig själv för ”hon” och att den kom till under en stor och avgörande fotosession när hon var 22 år gammal.

– Jag har inte skapat den imagen från början, utan det var andra som gjorde det och jag vågade inte säga nej.

Mauro Scocco, Lisa Nilsson och Johan Ekelund på Grammisgalan 1993.
Mauro Scocco, Lisa Nilsson och Johan Ekelund på Grammisgalan 1993.

Är präglad av den i dag

Hon beskriver sedan sitt alter ego.

– Lisa Nilsson, hon är fotomodellsnygg, genomtänkt och tillbakalutad och säger inte för mycket i fel sammanhang. Det byggde mycket på personan som byggde på ett skivomslag, som byggde på en plåtning som stylister och andra hade en väldigt stor del i. Jag valde att gå med i det, men jag hade inte hittat på hur hon skulle se ut. ”Hon”. Och sen blev jag ”hon”.

Lisa Nilsson.
Lisa Nilsson.

– Delvis var det ett skådespel, delvis var det delar av mig men inte hela bilden, en väldigt begränsad del av bilden som kändes väldigt censurerad på olika sätt... regisserad, säger hon.

Hon menar att bilden av artisten Lisa Nilsson hänger kvar än i dag.

– Jag tror att det finns en förväntan om mig utåt sett som jag ska vara och som är präglad av just den där imagen som jag fick.

”Så mycket bättre” sänds lördagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Publisert:

LÄS VIDARE