Publicerad:

Skarsgård: "Filmen kommer inte sälja mycket popcorn”

Filmen tävlar i Berlin – men svenska stjärnan trodde inte på succé

Av: Jens Peterson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: FRANZISKA STRAUSS
Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Volker Schlöndorff nya film.

När Volker Schlöndorff önskade en huvudroll till ”Return to Montauk” tänkte han på Stellan Skarsgård.

Nu tävlar filmen i Berlin - där den kan vinna priser. Men den svenske stjärnan trodde inte på publiksuccé när han tackade ja.

– Stellan sms:ade: ”Filmen kommer inte att sälja mycket popcorn, men manuset är exakt sånt jag vill göra”, säger Schlöndorff.

Stellan Skarsgård vann Silverbjörnen som Bästa skådespelare för ”Den enfaldige mördaren” i Berlin 1982. Sedan dess har han skickligt växlat mellan Hollywoodjättar som ”Avengers”, breda kvalitetsfilmer som ”Mamma mia!” och cineastiska vågspel med Lars von Trier.

”Han varnade mig”

Volker Schlöndorffs (”Blecktrumman”) film bygger delvis på regissörens egna upplevelser. Stellan Skarsgård spelar författaren Max Zorn som kommer till New York för att läsa ur sin nya bok och göra intervjuer. Den inleds med ­högläsning.

– Stellan varnade mig för att filmen kunde blir världens dyraste ljudbok, säger Volker Schlöndorff.

Påminns om en kärlek

Svensken säger att han gärna har minimal dialog och arbetar med tystnaden.

– Jag försöker alltid skära bort så många ord som möjligt. Jag säger till regissören ”oroa dig inte, jag kan säga det med ögonen”, säger Stellan Skarsgård.

I New York påminns rollfiguren om en kärlek (Nina Hoss) som han inte har sett på 17 år. Gjorde han fel som inte satsade mer på deras förhållande? Han letar upp henne, utan att berätta för sin fru som arbetar med att marknadsföra hans roman.

– Jag känner med min roll­figur även om jag inte håller med om allt han gör, säger Stellan Skarsgård. Han är passionerad och följer en dröm.

Språket spelar ingen roll

Skådespelarna är från Tyskland, Frankrike, Irland och USA.

– När man arbetar med film kommer alla från samma land. Det har ingen betydelse vilket språk de pratar, säger Stellan Skarsgård.

”Return to Montauk” får svensk premiär senare i år.

Publicerad:
Publicerad: