Nils Poppe

Nils Poppes succéfilm blir fars på scenen

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Nils Poppe ska åter locka till skratt.

Hans klassiska rollfigur soldat Fabian Bom får i sommar nytt liv på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, med Jojje Jönsson i titelrollen.

– Jag ska inte härma Nils Poppe, utan göra Fabian Bom på mitt sätt, säger han.

Nils Poppe (1908-2000) är en av svensk underhållnings största genom tiderna. 173 scenproduktioner och 39 filmer. Arvet efter honom förs vidare på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, som drivs av Eva Rydberg. Och av dottern Mia Poppe, 47, skådespelerska i pappas anda.
Hon är också med när en av pappans mest klassiska filmer, ”Soldat Bom” (1948), nu blir sommarens stora lustspel på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Premiär 2 juli.
Fabian Bom var den nitiske stins som Nils Poppe spelade i sju filmer. I just denna historia såg han till att hamna i lumpen, för att ha koll på sin stora kärlek, sjuksyster Gabriella, som gärna svärmade för militärer.

Första Nils Poppe-historien

Under titeln ”Soldat Fabian Bom” är det första gången en Nils Poppe-historia framförs på scen efter hans bortgång för 17 år sedan.
Mia Poppe:
– Jag har ju levt med Bom-filmerna sedan jag var liten. Såg dem på söndagsmatinéer. Nu finns de ju i en SF-box. När mina barn (5, 8 och 15 år) har sett dem har de sagt Det är där som morfar är lite konstig (skratt).
- Det är kul att historien lever vidare. Jag tror Jojje Jönsson kommer att göra en väldigt bra Fabian Bom.
Jojje Jönsson:
– Jag är över 60, så jag har ju vuxit upp med Fabian Bom-filmerna. Det är ett kulturarv vi för vidare. Nils Poppe var sin tids superkomiker, jag är glad att just jag fick frågan att spela rollen.
– Allt man gjorde på film går inte att återskapa på scenen, men några klassiska scener är ju med, bland annat när Fabian Bom utsätts för straffexercis.
Andra medverkande i Falkenberg är bland annat Annika Andersson, Mikael Riesebeck och Siw Carlsson. De två sistnämnda spelar de klassiska roller som Gunnar Björnstrand (1909-1986) och Julia Caesar (1885-1971) gjorde i filmen, soldat Boms kärleksrival furir Berglund respektive dominanta majorskan Hård. Föreställningen regisseras av Ulf Dohlsten.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

Hbo Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nils Poppe

Falkenberg

Sven Melander

Eva Rydberg

Fredriksdalsteatern

Robert Gustafsson

Gunnebo