Stand up

Behåll AKB som partiledare – så vi får se David Batras show

Jan-Olov Andersson sätter betyg på ”Badjävlar”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

KALMAR. Trodde aldrig jag skulle bry mig om Anna Kinberg Batra får sparken som moderatledare eller inte.

Nu vill jag ha kvar henne - så att David Batra kan sätta upp sin show om att vara gift med henne i höst.

Smakprovet från den lovar mycket gott.

För alla lite äldre är ”Badjävlar” en klassisk svart tv-komedi från 1971 med Ernst Günther (1933-1999) i en av sina paradroller. För yngre är det en sommarturné med gräddan av landets stå upp-komiker, en paketturné som nu är inne på åttonde året på diverse turistorter längs öst- och västkusten.

Alla får ungefär tjugo minuter var. Ja, Nour El Refai kanske lite mindre, som konferencier. Hade gärna hört mer av hennes vassa humor, även om hon inledningsvis hade svårt att få något vidare samspel med publiken.

Förutsägbar Knyckare

Känns trist att behöva såga den andra kvinnliga komikern, särskilt som Nour El Refai skämtade om bristen på just kvinnor i genren, men Emma Knyckares skämt om att fylla 30, sin bucket list och om feminism, var väldigt förutsägbara och inte framförda med någon vidare schvung.

Niklas Andersson avslutade starkt, men höll på för länge att skoja om hur okänd han är.

Soran Ismail började alldeles för lojt, men lyfte mot slutet, när det blev både bisarrt vulgärt och politiskt.

Både Fredrik Lindström och Johan Rheborg kändes lite som att de gick på rutin. Båda två liksom bara malde på. Den förstnämnda om manlighet i allmänhet och sig själv i synnerhet, med diverse utvikelser. Bland annat mycket roligt om norska språket. Rheborg utgick från hur hemskt det är att vara med i ”Skavlan”, också med många sidospår, ofta väldigt roligt.

Möller och Batra glänste

Men två komiker stod ut denna kväll.

Måns Möller agerade ihop med publiken på ett helt annat sätt än de andra. Jag är övertänd, sa han direkt, men det gav en enorm energi åt hans framträdande. Han skämtade både roligt, träffsäkert och oväntat elakt med de i bänkraderna. Mycket utgick från hans egna brister som människa och underhållare (som sin medverkan i musikalen ”Livet är en schlager”), men han var inte heller rädd för att ta ut svängarna och vara riktigt politiskt inkorrekt.

David Batra ska i höst sätta upp showen ”Elefanten i rummet - han är som är gift med henne”. Henne, är förstås moderatledaren Anna Kinberg Batra. AKB, som även han kallade henne.

Nu kändes det som att han prövade skämt kring det temat på publiken. Det mesta var vansinnigt roligt. Både vasst och hjärtligt (det är ändå sin fru han skämtar om…).

För min del får gärna jultomten ta över som moderatledare. Men inte förrän Batra har gjort sin show, den ser jag verkligen fram emot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Schyffert: Bad om ursäkt efter Nilecity

ÄMNEN I ARTIKELN

Stand up

Måns Möller

Nour El Refai

Johan Rheborg

Emma Knyckare

David Batra

Fredrik Lindström