Fler kändisar sluter upp i kritiken mot förlossningsvården

avLouise Åström

Petter Alexis: ”Det här är så sjukt”

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Petter Askergren.

Gravida Jessica Almenäs rasar mot förlossningsvården och kritiserar platsbristen.

Nu får hon medhåll och backning från flera andra svenska kändisar.

– Det här är så sjukt!!! Politiker...ni ska skämmas, skriver rapparen Petter Alexis Askergren.

Jessica Almenäs har under flera dagar kritiserat förlossningsvården. Hon är höggravid och väntas föda vilken dag som helst. På Instagram har hon berättat om rädslan att inte få plats på sjukhuset när det är dags på grund av det ansträngda läget inom förlossningsvården.

”Jag är orolig och rädd för att att inte få plats på något BB i närheten. Att skickas någon annanstans, till Västerås eller Eskilstuna kanske. Finland i värsta fall. Kanske bli tvungen att föda i bilen eller hemma”, skrev hon under lördagen.

En dag tidigare valde hon att dela en bild på en post it-lapp som visar att det under fredagen var fullt på samtliga förlossningsavdelningar i Stockholm.

”Är så sjukt”

Nu har flera kändisar slutit upp bakom kritiken. Däribland rapparen Petter Alexis Askergren. Även han har delat bilden på post it-lappen och uttrycker sin ilska mot förlossningsvården.

”Det här är så sjukt!!! Politiker...ni ska skämmas! Skiter i vilken jävla färg ni representerar eftersom ni är rikskeffa hela gänget just nu! Blivande mammor behöver känna trygghet inför förlossningen och inte slussas runt. Det ska veta om att att dom blir omhändertagna sen första värken kommer”, skriver han.

Även Sarah Dawn Finer har valt att publicera bilden. I Almenäs kommentarsfält uttrycker också Alex Schulman sina tankar.

”Det är så jävla äckligt”, skriver han.

”En ansträngd situation”

Ella Bohlin, barn och äldrelandstingsråd (KD), har valt att delta i diskussionen i Almenäs kommentarsfält och berättar där att ’SLL hela tiden arbetar med att förbättra förlossningsvården’. För Nöjesbladet utvecklar hon sitt resonemang.

– Läget är jättepressat och det är ingen som har sagt något annat.

Hon beskriver flera faktorer som gjort att läger ser ut som det gör idag. Dels faktumet att Stockholm växer men också att BB Sofia stängdes ner förra året.

”Ska vara en trygg upplevelse”

Hon framhåller också att de som föder ska känna sig trygga.

– Det här är en stund i livet som är den absolut största höjdpunkten för många. Det ska vara en trygg och säker upplevelse, säger hon och fortsätter:

– Jag håller med i det som Petter skriver. Politiker av alla kulörer ska lyssna. Och det gör vi verkligen. Jag tycker att det är bra att flera engagerar sig i förlossningsfrågorna.

Hon berättar också att en ny förlossning ska öppna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– De första rummen väntas bli klara redan i höst. Redan nästa sommar kommer vi inte vara i samma kritiska läge.

Även St. Göran i Centrala Stockholm kommer att öppna en ny förlossning.