Dragomir Mrsic lämnade en fråga obesvarad

avJan-Olov Andersson

Publicerad:

Publiken lärde känna honom som brutal serbisk torped i ”Snabba cash”.
Tv-tittarna – och de andra Stjärnorna på slottet – fick en närmast chockerande inledning när Dragomir Mrsic berättade om sitt liv i nya omgången av det populära programmet.

Men en fråga förblev obesvarad…

Det har faktiskt inte ens gått tio år sedan Dragomir Mrsic, nu 50 år, blev ett känt namn via rollen som den brutala torpeden Mrado.

I programmet berättade ”Gago”, som han kallas, om hur de faror han hade haft besannades, om att hans förflutna skulle dras upp när ”Snabba cash” blev en succé. Det rekordstora väpnade rånet han deltagit i, en tid på rymmen efteråt och sedan fängelsestraffet på 3,5 år.

Många tänkte förstås då att det var den ultimata typecastingen. En grovt kriminell som spelar grovt kriminell. Men redan i ”Snabba cash” visade ju ”Gago” att han kunde mer än att slå folk på käften eller skjuta ihjäl dem. Filmen hade starka scener även kring hans kärlek till den 8-åriga dottern.
Och sedan dess har han visat upp en imponerande mångsidighet som både dramatisk och komisk skådespelare. Privat verkar han också ha en befriande glimt i ögat till det mesta, samtidigt som han är ganska rakt-på-sak och föga sentimental.

Som när han berättade om sin uppväxt. Med en pappa, familjen kommer från forna Jugoslavien, som fick hela familjen att knäböja när han sprang runt och hotade dem med pistol. En pappa som också hade hamnat i fängelse för mord (en släktfejd) redan strax efter 20-strecket. Och som efter avtjänat straff tog med familjen till Sverige. Här dog ”Gagos” två äldre syskon så småningom båda på grund av knarkmissbruk. Och sedan blev han själv kriminell.

En inledning som fick Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Måns Möller och Pernilla Wahlgren att stundtals sitta där och se ut som häpna älgar.
Sedan kom framgångssagan. Utbildning på Bosöns idrottsfolkhögskola. Tränare för svenska OS-deltagare i taekwondo. Film- och tv-karriären med allt från internationell film med Tom Cruise till ”Bonusfamiljen”. Kärleken till den egna familjen. Fast det är nog fel att kalla det saga, det är snarare en fin historia om hur ”Gago” målmedvetet vunnit kampen mot sitt förflutna och blivit framgångsrik och omtyckt i både ett nytt land och nya branscher.

Inga tårar, fast det kan ha varit nära när han pratade om att det bara är han och mamma kvar nu från den ursprungliga familjen.
En fråga förblev obesvarad: Var tog det stora rånarbytet vägen?

Måns Möller ställde frågan, ”Gago” pratade bort den.

Publicerad: