Nya ”Allt för Sverige”-deltagarna i sjödrama

Deltagaren Rambo – döpt efter en svensk äppelsort (!)

avJan-Olov Andersson

1 av 5 | Foto: SVT
De nya ”Allt för Sverige”-deltagarna fick en guppig sjöresa över Öresund från Danmark.

De tio amerikanerna i årets upplaga av SVT:s ”Allt för Sverige” fick en tuff start på äventyret.

Det blåste upp ordentligt och regnade när de premiärdagen av inspelningen färdades i fiskebåt över Öresund.

– Det kom mycket vågor in över båten, alla blev blöta, många kräktes. Och sedan gick båten på grund strax innan vi var framme, berättar producenten Christer Åkerlund.

Trots att det blev en betydligt mer äventyrlig – och blöt – premiärdag än planerat av inspelningen av succéprogrammet, var det inga sura miner.

– De resonerade att så här var det för deras förfäder när de åkte över Atlanten och de var ute i månader, så nu fick de känna på hur det kan vara. De var på superbra humör, trots allt som hände, säger Christer Åkerlund, som varit producent för samtliga säsonger av ”Allt för Sverige”.

I år är det sex kvinnor och fyra män som tävlar om att få träffa släktingar i Sverige. Namnen på dem avslöjas inom kort.

Tv-produktionen lät dem flyga till Köpenhamn. Sedan fick de kliva ombord på en fiskebåt i Dragör, för färd mot en fiskeby strax söder om Malmö.

Båten gick på grund

Även för tv-produktionens medarbetare blev det en jobbig resa.

– När det är fuktigt och kallt immar allt bara igen på kamerorna, det var lite frustrerande. Sedan kom vi igång i alla fall, säger Christer Åkerlund.

När båten närmade sig land, blev det mer problem. Hamnkaptenen och båtens kapten var inte riktigt överens om vägen in till land och till sist gick båten på grund.

– Rodret fastnade i sandbotten – 30 meter från land, säger Christer Åkerlund, som berättar att de ändå hade tur i oturen.

– Svenska Sjöräddningssällskapet hade precis kommit in med sina båtar efter en övning, så de blev jätteglada när de fick praktisera sina kunskaper och dra loss fiskebåten.

Rambo – ett svenskt äpple

En av deltagarna avslöjar Christer Åkerlund dock namnet på: Robert Rambo.

Och ja, han har verkligen en koppling till Sylvester Stallones filmhjälte.

Hans svenska släkting som kom till USA för länge, länge sedan hette Peter Gunnarsson Ramberg. Han tog sig namnet Rambo i stället. Han hade med sig några plantor av ett äppelträd, som sedan blev till äppelsorten Rambo.

Ett sådant äpple åt författaren David Morrell tidigt på 1970-talet. Han tyckte om både äpplet och namnet och döpte därför huvudpersonen i sin roman ”First blood” till John Rambo. En person som Sylvester Stallone har spelat i fyra filmer, en femte kommer i höst.

✔️ Håll koll på ”Allt för Sverige” - följ Nöjesbladet på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM