Oscar Zia jagades av finsk polis

Åkte elskoter – hamnade mitt i biljakt

Skådespelardebuten höll på att sluta i finkan för Oscar Zia.

Plötsligt hamnade han mitt i en biljakt – med den finska polisen efter sig.

– Det var blåställ, de åkte upp på trottoaren och blockerade vår väg så att jag inte kunde åka vidare, säger han.

Oscar Zia, 23, skådespelardebuterar i Viaplays nya ungdomsthriller ”Cryptid”. Men inspelningen i Åbo höll på att sluta i fängelse för honom. Plötsligt befann han sig själv mitt i en biljakt, på en elskoter och med polisen efter sig.

Det hade inte gått upp för Oscar Zia att stoppsignalerna gäller även när man åker elsparkcykel.

Körde mot rött

– Jag åkte elskoter som jag åker jätteofta. Det var jag och Amanda Lindh som också spelar i serien. Vi var lite sena till inspelningen och så hoppade vi på den här skotern och så körde jag henne förbi rött och det uppskattades inte av finsk polis, säger han.

Oscar Zia.
Oscar Zia.

Men stämmer det att du alltså inte bara körde mot rött, utan också körde förbi polisbilen som stod still vid samma rödljus?

– Ja, jag åkte förbi finska polisen. Men jag tänkte helt ärligt att jag inte hade gjort nåt fel tills jag insåg att ”jaha okej, jag får inte lov att köra mot rött”. De stoppade mig med ganska starka ord, säger han.

Och innan Oscar Zia insåg att det var han som polisen försökte stoppa hade de hunnit slå på både blåljus och sirener och jagat efter honom och skådespelarkollegan.

– Ja, de körde... Det var blåställ, de åkte upp på trottoaren och blockerade vår väg så att jag inte kunde åka vidare. För jag fattade inte att han ville att jag skulle stanna.

Slog på ”nån slags charm”

Men Oscar Zia lyckades prata sig ur situationen. Efter att nervöst och på stapplande engelska ha försökt förklara sig klarade han sig undan med en skarp tillrättavisning och löften om att aldrig göra om samma misstag igen.

– Tur att jag kan slå på nån slags charm så jag slipper att betala, säger han med ett skratt.

”Cryptid”, där Oscar Zia gör sin skådespelardebut, har premiär på Viaplay senare i höst.

Publisert:

LÄS VIDARE