Nöje

Kalle och Brita gör "bondgård for dummies"

Av: 

TT

NÖJE

Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström uppfyllde drömmen om att byta liv och flytta ut på landet med familjen. I tv-serien "Hjälp vi har köpt en bondgård" får tittarna följa parets inte helt spikraka resa.

Paret Zackari Wahlström hade drömt om att flytta ut på landet länge. Och när de av en slump hittade en gård till salu i Kalle Zackari Wahlströms gamla hemtrakter i Södermanland slog de till. Nu har parets krokiga omställning "från Stockholmsnissar till lantisar" blivit till en programserie för SVT.

– Man får följa med oss hela vägen i det här. Från det att vi skriver på papprena för ett och ett halvt år sedan och säger "vad fan har vi gjort?", säger Brita Zackari.

"Inte så jävla svårt"

Under resans gång har de fått lära sig det mesta från grunden. Från omfattande renoveringsprojekt till hur man sköter om höns och får och hur man odlar potatis och purjolök. Det samtidigt som de fick sitt andra gemensamma barn i somras. Just att de är nybörjare på det mesta är programmets styrka, tycker Kalle Zackari Wahlström.

– Det vanliga i sådana här tv-program är att man får se ett riktigt proffs som visar hur man ska göra. Men här är det i stället några som inte riktigt vet hur man murar en vägg och som sedan lär sig att mura en vägg tillsammans med tittarna.

– Drömmen är att det ska vara ett slags "bondgård for dummies" för alla andra som drömmer om att komma ut på landet. Många i storstäderna kanske drömmer om att flytta hem till den lite mindre trakten som man är uppvuxen i. Det är det vi gör nu, och det är inte så jävla svårt, säger Brita Zackari.

Förlöste lamm

Men helt lätt har det inte varit. Under resans gång har de ställts inför utmaningar som läckande tack och en invasion av råttor. Då är det bara att anpassa sig och improvisera, säger Brita Zackari.

– Man kan kanske säga att vi rullar med litegrann med gården. Det kanske inte alltid är vi som sitter i förarsätet. Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag skulle stå armbågsdjupt med armen upp i snippan på en tacka för att försöka rucka loss ett lamm hade jag blivit förvånad.

Lantlivet ger också nyttiga perspektiv på tillvaron – speciellt i coronakrisen, tycker Kalle Zackari Wahlström.

– När vi flyttade hit och började vi förstå att om något är byggt av trä så har det varit ett träd. En kyckling har någon matat och tagit hand om, och dödat för att kunna äta den. Det tror jag är en vettig grej för fler människor att tänka på, speciellt i de här tiderna när det inte längre är självklart att kunna köpa vad man vill när man vill i affären, säger han.

Programmet visas i åtta avsnitt, som läggs ut på SVT Play den 2 april.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert: