Anna Book lämnar sina sociala medier: ”Något som har gnagt i mig”

Sångerskan: ”Jag gillar inte att man sparkar på folk”

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:

Anna Book har fått nog av klimatet på sociala medier.

Nu väljer hon att ta bort sitt Instagramkonto och lägga ner sin blogg.

– I nuläget känns det inte fint, säger hon.

Anna Book, 49, har länge varit en flitig användare av sociala medier. Men nu är det slut med det.

I ett blogginlägg förklarar sångerskan att hon har valt att ta bort sitt Instagramkonto och nu även väljer att lägga ner sin blogg.

”Jag bloggar och Instagrammar inte just nu, på obestämd tid. Jag tycker inte det känns fint längre. Kul skulle det absolut vara, för jag gillar det verkligen. Men det känns inte fint nu, och det är en stark känsla som jag inte kan bortse från”, skriver hon.

Anna Book
Foto: MAGNUS SANDBERG/AFTONBLADET
Anna Book

För Nöjesbladet väljer Anna Book att utveckla sitt resonemang.

– Jag vill känna att det är värt min tid. Även om jag bara lägger 30 minuter eller en timme om dagen på sociala medier – då ska det fan kännas fint och värt det. Sedan i påskas har jag känt att ”vafan, jag delar med mig och lägger ner tid på det här” och... Det är något som har gnagt i mig, säger hon.

”Gillar inte att man sparkar på folk”

Beslutet beror delvis på att hon har tröttnat på det allt hårdare klimatet på sociala medier.

– Jag gillar inte att man sparkar på folk heller. Så jag känner att då tar jag bort den här plattformen, för i nuläget känns det inte fint. Det är synd, för egentligen är det många fina människor som blir drabbade.

Hon betonar samtidigt att näthat är något som drabbar de allra flesta människor som rör sig på nätet, inte bara henne.

– Jag har ju vänner, både okända och sådana som lever i offentligheten, det spelar ingen roll vem du är: alla får kritik i sociala medier. Många gånger ifrån anonyma, fejkade konton där folk inte står för sin persona utan bara uttrycker åsikter och tankar. Så där är jag inte unik på något sätt.

Har inga planer på att komma tillbaka

Som det ser ut i dagsläget kan det dröja innan Anna Book återvänder till sina sociala plattformar.

– Det ska nog krävas rätt mycket för att jag ska ta upp den tråden igen. Jag stänger inga dörrar, jag tycker inte om att leva på det sättet, men just nu finns det så många andra dörrar som jag går igenom och utforskar.

Du tänker inte att du i och med beslutet tar bort en viktig plattform för att nå ut till dina fans?

– Jo. Men det fanns inte sociala medier när Anna Book 14 år gammal gick upp och vann en talangjakt och fick ett fyraårigt skivkontrakt med ett av världens största skivbolag, men det var fullt möjligt. Gillar man Anna Book har man koll på Anna Book i alla fall.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN