Idol 2019

PRESENTERAS AV

Idoljuryn vrålar och skålar när de hör Tusses röst

Tusse Chizas från Tällberg har väntat i åtta år på att få söka till ”Idol”.

I kvällens program tog han sin chans och golvade hela juryn med sin version av låten ”Locked out of heaven”.

– Det var surrealistiskt. Jätteoverkligt alltihop. Jag fick en blackout när jag sjungit färdigt, säger han till Nöjesbladet.

Tusse Chizas, 17, version av Bruno Mars låten ”Locked out of heaven” får jurymedlemmarna att bli helt lyriska och uttrycka lovord mot artisten. Alexander Kronlund och Kishti Tomita går så långt att de börjar dansa, vråla och skåla med varandra.

– Ge honom biljetten så att han får gå ut och skrika för fan, säger Anders Bagge till Kishti i programmet, som sedan överlämnar guldbiljetten till Tusse.

Tusse har drömt om att få uppträda inför idoljuryn ända sedan han var åtta år gammal. När han fyllde 16 år såg han sin chans att äntligen uppfylla sin dröm och säger till Nöjesbladet att det kändes overkligt när juryn kom med så fina ord.

– Det var surrealistiskt. Jätteoverkligt alltihop. Jag fick en blackout när jag sjungit färdigt. Jag minns ingenting. Eller jag minns att någon sa skål och sen drog jag därifrån, säger Tusse Chizas.

Hur kändes det att sjunga inför idoljuryn?

– Det var förskräckligt. Jag var riktigt rädd och sjukt nervös. När man väl ser juryn blir man ännu mer rädd, eftersom man sett dem så mycket på tv. Det känns konstigt att träffas i verkligheten, men efter de första tre meningarna i låten kändes det mycket bättre och då blev jag mer lugn.

Åkte ur ”Talang”

Det är inte första gången som Tusse medverkar i ett TV4-program. Förra året var han en av deltagarna i ”Talang”, där han tog sig till semifinal. I semifinalen ställdes han mot en tricksande hund, vilket blev hans fall.

– Jag och hunden hade fått ungefär lika många röster så då fick juryn bestämma vilken akt som skulle gå vidare och då gick hunden vidare. Lokaltidningens rubrik var ”Han åkte ut mot en hund”. Det kommer jag aldrig glömma.

Även om det i efterhand är en rolig historia så var det ett tungt bakslag för Tusse där och då.

– För mig kändes det som att ”Talang” var min chans, det var liksom dags för mig nu och allt var väldigt hypat. Men det gav mig perspektiv, det var första steget på en slags väg jag börjat gå.

Tusse om artistdrömmen

Om tio år hoppas Tusse att han är en etablerad artist och skriver på sitt tredje album.

– Det är målet nånstans med hela den här idolresan.

Tusse Chizas är född i Kongo. När han var fem år gammal flyttade han till Uganda, på grund av oroligheter i Kongo. Mitt i flykten kom han bort från sina föräldrar och hamnade på ett flyktingläger i Uganda.

– Jag kom till Sverige när jag var åtta år gammal. I dag bort jag på ett familjehem och har kontakt med min pappa.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN