Peter Stormare

Peter Stormares runstensprogram kritiseras av forskare

Av: 

Natalie Demirian

Peter Stormare i ”The American runestone”.
Peter Stormare i ”The American runestone”.

NÖJE

Det stormar kring Peter Stormares Viaplay-serie.

Nu kritiseras ”The American runestone” av forskare.

– Att betrakta historia och runologi som något man kan avgöra genom debatt, säger någonting om Viaplays vetenskapssyn, säger Adam Hjorthén, historiker på Stockholms universitet, till Kulturnyheterna.

I ”The American runestone” på Viaplay söker Hollywoodsvensken Peter Stormare, 66, efter sanningen om Kensingtonstenen, en omdiskuterad runsten.

Runstenen hittades av svenskamerikanen Olof Öhman i Minnesota på 1800-talet och på stenen står det att den rest av vikningar år 1362, 130 år innan Christofer Columbus ska ha landstigit i Amerika, skriver Kulturnyheterna.

Olof Öhman anklagades för förfalskning. Peter Stormare ser det som sitt uppdrag att rentvå hans namn och återupprätta hans familjs heder, och menar också att Öhmans fru Karin talat till honom från andra sidan.

Forskarens kritik

Nu kritiserar Adam Hjorthén, historiker på Stockholms universitet, dokumentärserien. Han säger att det är belagt av runologer och forskare inom lingvistik att inskriptionerna på Kensingtonstenen gjordes på 1800-talet.

Amatörarkeologen Elroy Balgaard och Peter Stormare.

Han menar också att serien är okänslig i frågan kring hur vita européer tar plats i den amerikanska historieskrivningen.

– Stenen har sen den hittades varit en del av ett argument för skandinaviskamerikaner att hävda sin historiska rätt och status i USA, säger han till Kulturnyheterna.

Viaplay: Ber om ursäkt om vi förolämpat någon

Susanne Nylén, presschef på Viaplay, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Att det uppstår debatt är naturligt och som historien visat så är det ofta en förutsättning för att nå fram till en vedertagen sanning. Att serien skulle ta ställning för vitas rätt till den Nordamerikanska kontinenten tar vi och seriens skapare, Peter Stormare, bestämt avstånd från. Har vi genom serien på något sätt förolämpat någon så ber vi givetvis om ursäkt för det.”

– Att betrakta historia och runologi som något man kan avgöra genom debatt, säger någonting om Viaplays vetenskapssyn. Det kan man bara göra om man inte bryr sig om den vetenskapliga forskning som finns, säger Adam Hjorthén.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanningen bakom sågade serien i SVT

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Stormare

Viaplay

Runstenar