Vem är Spelmannen i ”Masked singer”? Här är alla ledtrådar

Ledtrådarna, låtarna och juryns gissningar – här är allt om Spelmannen

Uppdaterad 2022-05-20 | Publicerad 2022-03-25

Spelmannen.

I ”Masked singer” döljer sig kändisar bakom masker.

Det är upp till en expertpanel och tv-tittarna att gissa vem som döljer sig bakom masken.

Vem är Spelmannen? Här är alla ledtrådar och gissningar.

Avsnitt 1:

 • Låt: Ed Sheeran – ”Thinking out loud”
 • Möjliga ledtrådar: Fotboll, Paris, Ronaldo, el eller ström, åskledare, Felix Herngren, Jesus, Justin Bieber och Babar
 • Spelmannens egen beskrivning:
  – Hej, det är jag som är Spelmannen. Och spelat har jag gjort i hela mitt liv. Visst har jag sjungit också. Jag drömde om att bli stjärna på en annan arena. Det här är verkligen inte min hemmaplan, jag vill prova på något jag aldrig gjort förut. Jag har mött många storheter och den största stal showen av mig, men det här motståndet liknar inget jag ställts inför förut. Jag vet att jag måste ge allt och till och med gå över gränsen. Men tur att jag har en hemlig superkraft. Mitt mål i den här tävlingen är som alltid, att ta hem segern. Och inte bli utvisad. Men också att gå emot strömmen och visa en ny sida. Och såklart vill jag finta bort panelen. Det är inte bara jag som ska stå för underhållningen här. Jag ser verkligen fram emot att höra Felix tänka högt.
 • Panelens gissningar:
  Nour: Vem sjunger såhär bra? En skådespelare, max 35. Kan det vara Adam Pålsson.
  Felix: Jag jobbar ju nu med Adam Pålsson, men någon som har koppling till mig. Jag har ju jobbat med Zlatan en gång, kan det vara Zlatan?
  Pernilla: Felix Sandman kanske vågar sig upp här och bara levererar. Och han heter Felix.
  Måns: Han har mött många storheter, Jesus på korset och Babar. Är det Armand Duplantis? Jag slänger in Pewdiepie också.
  Nour: Jag slänger in Victor Leksell om man får hålla på och slänga in.
 • En sista ledtråd:
  Fotboll och ost, är det dina stora passioner i livet?
  – Ja, iallafall det ena. Men båda.
 • Fler panelgissningar:
  Måns: Tommy Körberg gillar ost.

Avsnitt 2:

Var inte med.

Avsnitt 3:

 • Låt: Miley Cyrus och Dua Lipas ”Prisoner”
 • Möjliga ledtrådar: Låten ”Piccadilly circus”, e-kolvar med röd och blå vätska, snöig bergstopp, badboll i form av en jordglob
 • David Hellenius: Det här är inte riktigt din hemmaarena. Du har nånting med fotbollsspelaren Ronaldo att göra och det var nånting med en så kallad brunost som jag tror Spelmannen tycker väldigt mycket om.
 • Spelmannens egen beskrivning:
  – Spelmannen är fortfarande med i matchen. Nu får vi hoppas att jag kan fortsätta att hålla färgen. Har aldrig riktigt kunnat bestämma mig för min favorit. Min uppväxt var helt perfekt och karriären kickade igång tidigt. Blev upptäckt utomlands och nu har jag arbetat över hela världen. Jag är egentligen inte nån soloartist, älskar mitt lag och familjen är viktig, vi är nästan alla i samma bransch. Nu är jag förklädd, men jag vet också hur man blir uppklädd. Mitt märke vill alla ha. Jag har vunnit många troféer, har tagit hem ett grand prix och så klart fått mitt eget pris. Dessutom har jag fått kärlek av en prinsessa, men det var ingen kunglig affär. Allt jag önskar är att den här tävlingen ska få mig att växa och att jag ska slippa alla fördomar. Hoppas att jag håller i längden, även om den varierar. Visst har det hänt att jag känt mig som en fånge i mitt förflutna, men nu är jag fri.
 • Panelens gissningar:
  Nour El Refai: Jag är besatt av din röst. Den är helt otrolig, du måste vara en sångare. Du vill komma från ditt förflutna, kanske har du varit med i en talangtävling, kanske nån som varit med i ”Idol”? Victor Leksell.
  Pernilla Wahlgren: Det här är en ung kille, men också käck i kroppen. Mycket fotbollsledtrådar. Kanske en fotbollskille som gillar brunost för att han har koppling till Norge och har gått på Lasse Kühler som liten så han har dansen i sig. Så jag gissar på Amadeus Søgaard.
  Måns Zelmerlöw: Typiskt att du sa det, för det var mycket Norgereferenser och en bild på Jesus och Babar, och Carola har ju ställe i Sydafrika där det finns mycket elefanter, så jag säger också Amadeus Søgaard.
  Felix Herngren: Zlatan har eget klädmärke, men jag tänker på Norge och fotboll, Henrik Dorsins bror Mikael Dorsin har spelat i ett norskt lag.
 • Tre ledtrådar, två sanna, en falsk:
  Jag har vunnit det finaste filmpriset.
  Jag har vunnit det finaste tv-priset.
  Min favoritlåt i Eurovision är ”Heroes” med Måns Zelmerlöw.
 • Fler panelgissningar:
  Nour El Refai: Att du kan ha vunnit det finaste tv-priset, det har väl Felix Sandman gjort, som du producerade Felix (Herngren).

Avsnitt 4:

Var inte med.

Avsnitt 5:

 • Låtar: Christina Aguileras ”Ain’t no other man” och Jonas Brothers ”Sucker”
 • Möjliga ledtrådar: Fläkt, chokladbitar från en Aladdinask, skylt med ”Min egen väg”, en uggla
  – Jag älskar att vara bakom masken och slippa förutfattade meningar. Visst har panelen närmat sig min stora hemlighet. Men än så länge får jag springa vidare. Den där scenen är verkligen min melodi. Hoppas jag lyckas lura er med alla mina lurar. Den här spelmannen är väldigt mångsidig. Ni vet aldrig riktigt var ni har mig. Jag är inte alltid så här överladdad. Ibland stormar det omkring mig. Men jag tycker också att det är roligt att ta det lugnt. Det har hänt att jag har känt mig miserabel, men oftast är jag positiv. Som de sa förut, grabben med choklad i. Fast ingen kula från Österrike. Jag satsar på min talang istället för tur och jag står allt mer på egna ben, även om jag ibland blandas ihop med folk i familjen. Nu tänker jag försöka få era hjärtan att slå. Jag är beredd att jobba hundra procent hårdare för att ta hem det här. Det vore störst av allt.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Kan det vara Filip Lamprecht.
  Måns Zelmerlöw: Mycket pekar på Amadeus, men en svensk som har fotbollskoppling som kan sjunga, som har pratat om sina missbruksproblem, det är Lance Hedman.
  Felix Herngren: Det är kastanjemannen som står här framför oss, David Dencik.
  Nour El-Refai: Du måste vara artist för att du sjunger och dansar så bra, jag tänker att du stått på stora scener innan, men kanske i en grupp. Jag tänker på Panetoz, Daniel Nzinga som blandas ihop väldigt ofta med sin bror David Nzinga som är skådespelare.
 • Fler ledtrådar:
  Kommer in i en hotellreception. ”Enkelrum blir bra, nu behöver jag inte få plats med alla pojkarna.” Bagage? ”Ja, det skulle väl vara mins speciella uppväxt”. Har med sig en fotboll och sitt ”kära positiv”.
 • Inför sångduellen:
  – Jag vill inte skryta men den här spelmannen är van vid att stå i centrum och få publikens jubel. Men det är inte alltid fansens kärlek räcker när man själv känner att man har mer att bevisa. Min utmanare kanske inte bryr sig, men hen bör veta att i min familj där är vi en sucker för folkets röst.

Avsnitt 6:

Var inte med.

Avsnitt 7:

 • Låt: Chris Isaac – Wicked game.
 • Möjliga ledtrådar: En sköld där det ser ut att stå JLE, slottet, en medalj med Sveriges konung på, franska ostar, Jussi Björling.
 • Konversation med hemlig kompis:

Kompisen:
– Kommer du ihåg när vi träffades senast spelmannen? 

Spelmannen:
– Absolut.

Kompisen:
– Det var ju i ett högtidligt sammanhang men det var ingen av oss som var huvudpersonen.

Spelmannen:
– Det var ett viktigt datum, inte bara för oss.

Kompisen:
– Vi har gemensamt att vi båda nått framgång tillsammans med familj. Ända sedan vi var små.

Spelmannen:
– Ja, så har det varit ändå sedan jag varit liten spelpojke.

Kompisen:
– Vi syntes också båda tidigt i stora sammanhang. Precis som du Spelmannen gjorde jag min tv-debut innan tonåren. Nu ska du leva på elakt spel, Spelmannen. Hoppas det inte blir dålig stämning.

 • Panelens gissningar:
  Måns Zelmerlöw:
  – Du är så bra Spelmannen, en av Sveriges absolut bästa röster. Jag tror att vi alla är överens om att det är Kalle Moraeus som sitter där, och så har de träffat kungen. Vi har hela tiden snackat Norge, jag tror att vi kan röra oss mot Island, den flaggan är också röd och blå. Hans pappa eller någon i släkten har dessutom skrivit någon fotbollsanthem som man spelar inför isländska fotbollsmatcher och så. Då har du Christiano Ronaldo-kopplingen där. Så har du också sagt att du är en sucker för folkets röst, någon som fick folkets röst 2021 det var ju Birkir Blær som vann ”Idol” 2021.
  Nour El-Refai:
  – Jag känner ju Kalle Moraeus också lite grand och jag känner igen honom även när han är maskerad. Så började jag tänka på en person som jag jobbat mycket med som jag känner väldigt väl och som jag vet sjunger fint men som är ganska blyg för att sjunga och som också har jobbat ihop med Kalle Moraeus och det är en kille som är lång och snygg och sjunger vackert och det är Björn Gustafsson.
  Pernilla Wahlgren:
  Det var precis det jag skulle gissa på. Kalle Moraeus tror vi ju allihop att det är. Och då tänkte jag att kopplingen var att de varit med i Melodifestivalen båda två.
  Felix Herngren:
  Jag tror att färgen är lite avslöjande här, de här blå färgerna. Jag tänker nu att det här är en person med lite blå bakgrund, och det är en person som har träffat kungen på slottet genom att vederbörande har varit Riksdagsman, jag tänker på Hanif Bali. Det ser man också på Spelmannens mustasch, det är skägget som har skruvats upp bara.
 • Fler ledtrådar:
  Spelmannens present till panelen går till Pernilla. Hon får ett brev med följande text:
  ”Hej Pernilla, både du och jag vet hur det är att vara mamma i offentligheten och jag har sett dina barn växa upp till fina och kloka människor. Från en mamma till en annan, bra jobbat.”
 • Fler gissningar:
  Pernilla gissar på Amadeus Söögard eller Filip Lamprecht.
  Nour gissar på Anton Lundqvist.

Avsnitt 8:

 • Hemlig känd kompis från förra avsnittet: Kalle Moraeus
 • Låt: Bruno Mars: ”Treasure”
 • Spelmannen säger:

– Den här Spelmannen har verkligen växt av att se publiken och panelens reaktioner. Jag har vunnit många priser redan men jag kan helt enkelt inte få nog. Jag har alltid lite dubbla känslor, jag tycker synd om de som åker ut men jag är glad över att jag får spela vidare. Nu mår jag som inför en landskamp och jag vet att den här matchen inte är över förrän slutsignalen. Det är bara att tuta och köra. Är det någon som ska ta hem det här spelet är det självaste spelmannen.

 • Möjliga ledtrådar: Startflagga
 • Panelens frågor och Spelmannens svar och fler gissningar:

Pernilla Wahlgren:

– Jag kan inte släppa att jag fick ett sådant fint brev av din mamma som verkade gilla mig jättemycket, och jag älskar ju folk som älskar mig! Så min fråga är, känner jag din mamma?

Spelmannen:

– Man kan lugnt säga att för dig är hon en främling.

Pernilla Wahlgren:

– Jag gissade ju på Amadeus men han var ju här innan, då kan det väl inte vara han. Okej men det fanns en kille som var med i ”Så mycket bättre” som hade en mamma som inte var känd. Men hon verkade så himla gullig. Och den som hade skrivit brevet var väldigt gullig. Så då tänker jag på någon som kommer från en småstad, som sjunger bra och dansar bra. Kan det vara Newkid.

Felix Herngren:

– Jag känner inte igen ansikten så bra och inte heller röster så bra alltid, men jag kan ibland få en känsla av vissa kroppar. Den här kroppen känner jag nu tydligt igen. Och jag tror att den här kopplingen till Kalle Moraeus, att vi snackar om en dalmas här. Jag tror att det här är någon av Norén-bröderna, Gustaf eller Viktor Norén.

Nour El-Refai:

– Det är svårt men jag kastar in en ny gissning. Kan det vara William Spetz?

Måns Zelmerlöw:

– Det finns bara en person som sjunger så här och rör sig så här och det är Benjamin Ingrosso. Välkommen till ”Masked singer”, Benjamin Ingrosso!

Avsnitt 9 – finalen

 • Berättar om finalnumret:
  – Jag ska sjunga en låt av en av mina stora internationella förebilder och jag har inspirerats av hur han framförde den i en stor svensk tv-show. Jag har själv fått uppleva hur det är att stå inför en stor arenapublik och den känslan vill jag förmedla.
 • Låt: Justin Timberlakes ”Rock your body”
 • Möjliga ledtrådar:
  – Jag är så happy att jag är i final. Jag var helt säker på att jag skulle åka ut i semifinalen när jag stod i face-off mot Sjöjungfrun. Det har inte varit lätt att bevara min hemlighet. Jag har många som följer mig. Var jag än är i världen så hittar de mig. Panelen är fortfarande inte i närheten av att gissa min rätta identitet. Sjöjungfrun var svår, jag kanske är ännu svårare. Hur det än går, ikväll kommer ni alla att få se vem jag är. För mig har ”Masked singer” handlat om att få visa vem jag är idag utan att bli bedömd för min historia. Jag lovar Måns, du ska få biljetter till nästa konsert. Det kommer bli en riktigt tuff final. Om jag ändå skulle ta hem det här är det för att jag alltid ger 200 procent för att göra en bra show och jag vet vad som krävs i såna här sammanhang. Jag har gjort det förut och jag vet att jag kan göra det igen.
 • Panelens gissningar:
  Pernilla Wahlgren: Vilken överkörning, hur bra är du inte? Jag var så inne på att det var Felix Sandman, men honom har vi gissat på. Men vi har Felix band, så jag tänker om det är Oscar Enestad?
  Måns Zelmerlöw: Jag tror att detta kan vara David Lindgren.
  Nour El Refai: Här kommer några namn som jag tänker gissa på, jag har inga pokaler, unna mig nu detta: Oscar Zia, Sebastian Karlsson, Jockiboi, Darin. Anton Lundqvist är det du?
  Felix Herngren: Vincent Pontare tänker jag på och även på Salem Al Fakir, men jag har en gissning till, det är så smart, en person som syns i hela världen, han heter också Felix, men det är Pewdiepie.
 • Ledtrådar i Spelmannens loge:
  En fiol, en basfiol, ett dragspel. En bild på Benjamin och Bianca Ingrosso. Kitkat- eller Kvikk lunsj-chokladkakor, M&M choklad. Elektrisk tandborste, två guldfiskar.

Vinner ”Masked singer” 2022

Panelens sista gissningar: Felix Herngren tror på Pewdipie, Nour El Refai gissar på Anton Lundqvist, Måns Zelmerlöw tror sig ha knäckt att det är Eric Saade och även Pernilla Wahlgren drar till med ett nytt namn, eller snarare två: Marcus & Martinus.

– Det kanske är Marcus bakom masken och Martinus i lådan, säger hon.

Spelmannen avmaskeras i ”Masked singer”.

Pernilla Wahlgren anar inte hur rätt hon har. För under masken döljer sig mycket riktigt Marcus Gunnarsen, 20, från den norska duon Marcus & Martinus. Och knappat har hans mask lyfts av förrän locket på positivet öppnar sig och ur studsar tvillingbrorsan Martinus Gunnarsen, 20.

– Det var det sjukaste. Jag skämtade ju bara, säger Pernilla Wahlgren i programmet.

Tvillingarna berättar att de har turats om och framfört varannan låt i tävlingen. Men de har fått kämpa för att hålla det hemligt eftersom duons fans har en förmåga att spåra dem över hela världen.

– Det har varit skrämmande, vi har inte varit här i Sverige på länge, men de följer efter oss till och med i taxi när vi ska till studion, säger Marcus Gunnarsen.

– Några gånger har vi kört några extra rundor runt Stockholm för att skaka dem av oss, säger Martinus Gunnarsen.

Marcus beskriver ”Masked singer” som något helt annorlunda:

– Att få lov att visa andra sidor av sig själv. Jag skulle ju aldrig sjunga Christina Aguilera på min egen konsert, så att få stå här och göra det är fantastiskt, säger han.

– Många ser oss som barnstjärnor och vi vill visa en annan sida av oss, att vi kan sjunga och prestera, vi har vuxit upp sen vi var små, säger Martinus.

Martinus och Marcus Gunnarsen, den norska duon Marcus & Martinus, tog hem segern i ”Masked singer” 2022.

Ledtrådarna förklarade:

 • Fotbollsreferenserna:
  – Vi spelar lika mycket fotboll som vi sjunger.
 • Spelmannen: Marcus & Martinus har vunnit Norges finaste musikpris, Spellemann-priset.
 • Gå mot strömmen, överladdad, blixtar: Duons största hit heter ”Elektrisk”.
 • Ledtrådar om att de är två: Variera i längden, enkel- eller dubbelrum, dubbla känslor, ger 200 procent, två guldfiskar, bild på syskon, två hjärtan som slog.
 • Träffat Kalle Moraeus i kungligt sammanhang: Kalle var programledare på kronprinsessan Victorias 40-årsdag där bröderna uppträdde.
 • Ronaldo stal showen: Superstjärnan dök upp på en konsert de gjorde i Paris.
 • Ledtrådar om Norge: Brunost, blått och rött, inte hemmaplan, granne, gå över gränsen, på på tur, landskamp.
 • Fånge i sitt förflutna och vill slippa fördomar: Marcus och Martinus vill komma vidare från stämpeln som barnstjärnor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln