Pro-ryska gruppers cyberattack mot Eurovision avvärjdes

”De verkar ha en tendens att angripa sådant som de blivit portade från”

Italiensk polis avvärjde cyberattacker från pro-ryska grupper mot finalen i Eurovision Song Contest.

Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Italiensk polis uppger att man avvärjt cyberattacker från pro-ryska grupper, både mot semifinalen och mot finalen av Eurovision song contest.

På förhand hade Putintrogna hackerkollektivet "Killnet" varnat för att de skulle angripa Eurovision song contest på något sätt.

Den italienska polisen avsatte därför över 100 specialister på data- och it-säkerhet som arbetat aktivt inför tävlingarna för att avvärja eller dämpa alla försök att störa tävlingen, skriver italienska tv-bolaget Rai, som också ansvarade för ESC-sändningarna.

Flera attacker i veckan

Under den gångna veckan har det genomförts flera cyberattacker mot en rad italienska institutioner, bland annat senaten, där "Killnet" tog på sig ansvaret.

Polisen samlade in information från den pro-ryska gruppens Telegram-kanaler för att förhindra andra kritiska händelser och kunde även identifiera attackernas geografiska plats, rapporterar Reuters.

Tidigare i veckan varnade it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder för en möjlig attack.

– Det kan absolut hända och det har hänt i andra sammanhang. De verkar ha en tendens att angripa sådant som de blivit portade från, säger hon.

Ukraina vann Eurovision song contest 2022.
Ukraina vann Eurovision song contest 2022.
Publisert:

LÄS VIDARE