Showen är över för franska Lido

Av:  Kristina Erkenborn/TT

Ekonomiska problem och "nya" tider gör att Lido på Champs-Elysees i Paris stänger. Arkivbild.
Ekonomiska problem och "nya" tider gör att Lido på Champs-Elysees i Paris stänger. Arkivbild.

En nöjesera går i graven när den berömda kabaréshowen på Lido i Paris slår igen portarna.

Franska hotelljätten Accor köpte nyligen klubben och meddelar att man planerar att säga upp 157 av de 184 fast anställda. Företaget vill enligt ett uttalande göra sig av med de kostsamma middagsshowerna och revyn eftersom ”de inte lockar allmänheten längre.”

Dansare, andra anställda och fackliga aktivister samlades på lördagen framför Lido på Champs-Elysees för att försöka rädda både sina jobb och ett stycke fransk kulturhistoria.

– Jag känner mig ledsen. Kabaréstilen gjorde Paris till vad det är. Det här låter som kabaréns död som genre, säger Jeremy Bauchet, assisterande balettmästare på klubben, till nyhetsbyrån AP.

Sedan 1946 har Lido varit en institution för nattlivet i Paris där de glamourösa dansensemblerna Bluebell Girls och Lido Boys underhållit publiken med högkickande shower och fjäderprydda dräkter.

Nöjespalatset har genom åren gästats av artister som Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich, Eartha Kitt, Shirley McLaine och Elton John. Lido har också stått modell för liknande koncept i bland annat Las Vegas.

Enligt de nya ägarna Accor har kabarén förlorat 80 miljoner euro under det senaste decenniet. Nu planeras restaureringsarbeten på byggnaden och i framtiden en satsning på mer modesta musikaliska föreställningar.

Publisert: