Felix Sandman: ”Radioteater låter osexigt”

Gör ljuddrama på Spotify med Hedda Stiernstedt och Alexander Abdallah

Publicerad 2022-01-22

Julia Marko-Nord, Alexander Abdallah, Hedda Stiernstedt, Sofia Karemyr och Felix Sandman i Spotifys ljuddrama ”De fria”
Julia Marko-Nord, Alexander Abdallah, Hedda Stiernstedt, Sofia Karemyr och Felix Sandman i Spotifys ljuddrama ”De fria”

I en lada utanför Åkersberga spelades Spotifys nya storsatsning in.

Under ledning av regissören Peter Grönberg fick skådespelarna framföra alla scener som på en filminspelning – men utan kameror.

– Vi hade Britney Spears-mick på oss och gick runt och levde i det här huset, säger Felix Sandman.

Åtta veckor pågick inspelningen av Spotifys storsatsning ”De fria”. Streamingtjänsten kallar det ”ljuddrama”. Radioteater, tänker nog många andra.

– Det låter osexigt, säger Felix Sandman, 23, och skrattar.

– Jag är ju också en yngre generation som kanske inte har lyssnat på så mycket radioteater, så då blir det kanske automatiskt osexigt.

Britney Spears-mikrofoner

Han spelar mot bland annat Hedda Stiernstedt, 34, och Alexander Abdallah, 28, i den psykologiska thrillern som regisserats av Peter Grönlund, 44. Inspelningen skedde i och omkring en lada utanför Åkersberga.

– Vi hade myggor, såna som programledare har, en sån Britney Spears-mick. Alla hade varsin och så var det ett ljudteam som gick runt med två bommar också, säger Felix Sandman.

Det var just inspelningsmetoden som gjorde både honom och skådespelarkollegorna intresserade av nysatsningen. Att inte, som mycket radioteater, spela in sittandes runt ett bord i en ljudstudio.

– Peter Grönlund och jag hade haft kontakt innan och har velat filma ihop. Så frågade han om jag ville hoppa på det här. Jag kände att det här blir nåt spännande, jag måste ju kasta mig ut och se vad som händer typ, så då gjorde jag det, säger Alexander Abdallah.

– Vi gör allt på riktigt. Är vi ute så är vi ute, är vi i en källare så är vi i en källare. Myser vi i en säng så ligger vi under ett täcke och gör det. Det var precis som att vi filmade, fast vi hade plockat bort kameran, säger Hedda Stiernstedt.

”Ett experiment”

– Jag har sett det som ett experiment redan från början. Publiken får avgöra om det är ett lyckat experiment eller inte, men för mig har det mest känts som ett konstprojekt för att vi har varit inlåsta i skogen i åtta veckor och bara varit i karaktär hela tiden. Det har varit fantastiskt kul.

Grönlund har tidigare regisserat bland annat filmerna ”Tjuvheder” och ”Goliat” och HBO-dramat ”Björnstad”.

Spotifys dramathriller ”De fria” lanseras i ett ljudformat som kallas 8D, där lyssnaren, så länge man använder hörlurar, ska få en flerdimensionell känsla av att det man hör tydligt ska kunna komma från olika och alla riktningar runt omkring en.

Men just det vet Alexander Abdallah ingenting om. Han har inte vågat lyssna på inspelningen.

– Jag har extremt mycket komplex för min röst, så jag lyssnar inte på mig själv. Jag tittar inte på mig själv särskilt ofta, så jag har inte lyssnat på nånting från ”De fria”, säger han.

– Av respekt för de andra ska jag lyssna på dem, men jag har inte varit så intresserad av att lyssna på mig själv.

”De fria” hade premiär på Spotify torsdag 20 januari.

LÄS VIDARE