"Kvarteret Skatan" kröner SVT-hösten

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2021-08-17

”Kvarteret Skatan”-gänget återförenas och ”Panik i tomteverkstan” gör comeback. Hösten i SVT bjuder på flera gamla ansikten – men det blir också ny matlagningsunderhållning och knarkhumor.

När SVT presenterar höstens tablå står det klart att ”Kvarteret Skatan” kommer tillbaka och firar 20-årsjubileum, både i den fiktiva världen och den verkliga. Rollfigurerna har mer eller mindre gått vidare med sina liv när de får en inbjudan till en kvartersfest, och möts igen.

– Vi har så himla roligt när vi träffas, och tänkte att antingen fortsätter vi att käka middag tillsammans, eller så tar vi oss i kragen och gör en ”reunion” när det är 20-årsjubileum, säger Johan Glans till TT.

Att programmet fyller 20 år är kanske inte helt sant. Det första avsnittet av sketchserien visade först 2003 – men gruppen började arbeta ihop 2001.

När det blev tal om återförening var de flesta i gänget intresserade.

– David Batra krävde lite extra övertalning men vi tröttade ut honom, säger Johan Glans och fortsätter:

– Det kan vara lite farligt att göra en återförening så här långt senare, folk minns ju bara de roliga grejerna. Man konkurrerar lite mot sig själv.

Även ”Bonusfamiljen” är tillbaka med en ny säsong, och skådespelarna Vera Vitali och Erik Johansson berättar att ”skiten träffar fläkten” när vardagslivet fortsätter. Det är vinter, ruggigt och fullt upp på jobbet – inte direkt den bästa tiden för en sliten småbarnsförälder.

– Det är svårt att hinna med varandra och sitta still och prata, det är vardagskaos som vanligt, säger Vera Vitali.

Mede hoppade av

Betydligt mer kaos var det inför inspelningen, när Petra Mede tvingades hoppa av serien på grund av hälsoskäl. I stället spelas hennes rollfigur Katja av Emma Peters.

– På teater är man med om det hela tiden, att man byter skådespelare. Då får man bara repa och köra. Emma är så proffsig och har på ett sätt kopierat Petra, men gör ändå sin egen grej, säger Erik Johansson.

Mer bonusfamilj blir det när 2019 års julkalender får en andra säsong i oktober, med färre men längre avsnitt. I ”Mer panik i tomteverkstan” har jultomten (Per Andersson) skiljt sig från tomtemor och tar hand om barnen varannan vecka. Han har dessutom blivit tillsammans med ett mystiskt skogsrå.

– De försöker få ihop livet med allt vad det innebär. Skogsrået kommer också från sin story, säger Per Andersson.

Unge som knarkkung

Matlagningstävlingen ”Bäst i köket” är ny på tablån, med Tareq Taylor,  Niklas Ekstedt och My Feldt i juryn. Här ska olika familjekonstellationer tävla mot varandra i köket, och Tareq Taylor utlovar både dramatik och starka familjeband.

– Det sker någonting speciellt när det är familjer som tävlar, dynamiken och spänningen familjemedlemmar emellan. Det lyfts till en annan nivå, säger han.

SVT-hösten bjuder även på ”Drugdealer”, en humorserie av Jonathan Unge och Isabella Rodriguez. Unge spelar en knarklangare som tar över ledarrollen i en kriminell organisation efter sin svärfar. Resultatet blir nya idéer om rutiner, kundbemötande och mångfaldsrekrytering.

ANNONS