Bonde-uppdraget i tv: Gör staden till en trädgårdsoas

Frank Erichsens råd i SVT-serien: Lås in robotgräsklipparen

Frank ”Hundra procent bonde” Erichsen säger välkommen till ogräset och tar sig an uppdraget att rädda insekterna i den lilla danska staden Hjörring.
Frank ”Hundra procent bonde” Erichsen säger välkommen till ogräset och tar sig an uppdraget att rädda insekterna i den lilla danska staden Hjörring.

Släpp kontrollen och glöm de kortklippta gräsmattorna. Och framför allt, lås in robotgräsklipparen.

Det är den populäre danske bonden Frank Erichsens råd till stadsborna i Hjørring i den nya tv-serien ”Ge oss naturen tillbaka” på SVT.

– Den har blivit en symbol för perfektionism men är fullständigt förödande, säger Frank Erichsen.

I fyra avsnitt får tittarna följa ett biologiskt experiment beställt av kommunledning och biologer i jylländska Hjørring. Uppdraget är att se om det är möjligt att öka den biologiska mångfalden i en stad - på bara ett år. Projektet leds av den välkände bondeprofilen Frank Erichsen som tittarna har kunnat följa i programmet ”Hundra procent bonde” sedan 2008.

– Robotgräsklipparna kommer att bli den största utmaningen att få folk att sluta med. Vill man ha en död trädgård så ska man skaffa en sådan. Den har blivit en symbol för perfektionism men är fullständigt förödande, säger Frank Erichsen och skakar på huvudet, när han besöker en av villaägarna i Hjørring i det första programmet.

Frank har en plan: han ska få Hjörrings bönder att avstå odlingsmark för att skapa mer vild natur.
Frank har en plan: han ska få Hjörrings bönder att avstå odlingsmark för att skapa mer vild natur.

Specialiserade växter

Bin och sommarfjärilar håller igång hela ekosystemet utan att vi ens tänker på det. Några vilda blommor är så specialiserade att de bara kan bli pollinerade av en viss sorts insekt, försvinner dessa insekter så försvinner även just den blomman får tittarna veta.

Frank menar att det finns två sätt att öka mångfalden på sikt.

– Ena vägen är att politikerna tar aktiva beslut om att upplåta fler ytor till naturlig grönska. Och genom att förvilda sin egen trädgård och förändra sitt sätt att leva lite kan man skapa en mer stabil och permanent förändring, säger Erichsen i en intervju med Voresnatur.

– I naturen hittar du ju aldrig öppen och blottlagd jord som i en perfekt rabatt utan ogräs. Var är blommorna? frågar sig Frank när han besöker en Hjørringbo inför omställningen.

Öka mångfalden

Hjørringborna ser lite molokna ut, men alla, hela staden är med på experimentet om att försöka öka mångfalden.

Ett besök hos parkförvaltningen i Hjørring börjar med lätt skepsis hos de anställda. Men när Frank håller ett brandtal om hur illa det är ställt med mångfalden ingjuter han mod i personalen, som genast är med på förändringen av de kommunala ytorna.

Som en öken

– Det är superviktigt att ni är del i att ge plats för fler blomstrande ytor i er stad. Att se på de kommunala öppna ytorna är som att blicka ut över en öken, säger han. Så sant som det var sagt.

Frank Erichsen.
Frank Erichsen.

I programmet får tittarna se hur parkförvaltningen forslar bort kortklippta gräsmattor i rondeller och omvandlar dem till enorma ytor med vildblommande oaser.

Biologernas förhoppningar är att mångfalden av bin, blomflugor, flugor och fjärilar ska ha ökat mätbart när projektet avslutas efter ett år. Hur det går kan tittarna följa i ”Ge oss naturen tillbaka”, som sänds tisdagar i SVT1 fram till den 9 november.

I Danmark började den 14:e säsongen av det populära programmet ”Hundra procent bonde” att sändas i maj.

Serien handlar om hur Frank och hans familj försöker bli självförsörjande på sin bondgård nordost om Århus på Jylland. På danska har programmet hetat ”Bonderøven”, ungefär bonnläppen på svenska. Men nu har Frank Erichsen tröttnat på namnet och senaste säsongen heter kort och gott ”Frank & Kastaniegaarden”.

Robotgräsklippare i arbete på en gräsmatta.
Robotgräsklippare i arbete på en gräsmatta.
Publisert:

LÄS VIDARE