Anna Hedenmo försvarar sig efter Magda Gads hårda kritik: ”Helt falskt”

SVT-profilen: Frågade aldrig om sexuell läggning i ”Min sanning” • Gad: Anmärkningsvärt

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-12-05

Magda Gad skriver på Twitter att Anna Hedenmo frågade henne hur hon definierar sig sexuellt i ”Min sanning”.

Nu slår Anna Hedenmo tillbaka.

– Hon sprider en helt falsk uppgift, det är fullkomlig osanning, när hon säger att jag frågade henne om hur hon definierar sig sexuellt. Det har jag absolut inte gjort, säger SVT-profilen.

Expressenjournalisten och utrikeskorrespondenten Magda Gad, 46, intervjuas i det 100:e avsnittet av ”Min sanning” i SVT av journalisten och programledaren Anna Hedenmo, 60.

På sina sociala medier riktar nu Magda Gad hård kritik mot hur Anna Hedenmo genomförde intervjun.

Bland annat skriver hon att titeln på programmet borde ändras för att hon ”aldrig fick chansen att berätta om mitt liv och det som faktiskt driver mig”.

”Fullkomlig osanning”

Hon kritiserar också att hon fick frågan om det är ett val hon har gjort att inte skaffa barn. Dessutom skriver Magda Gad på Twitter:

”Anna Hedenmo frågade mig också hur jag definierar mig sexuellt. Som tur var har någon klokare människa på SVT klippt bort den frågan.”

Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.
Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.

Nu försvarar sig Anna Hedenmo mot kritiken.

– Hon sprider en helt falsk uppgift, det är fullkomlig osanning, när hon säger att jag frågade henne om hur hon definierar sig sexuellt. Det har jag absolut inte gjort. Varken i redigerat eller oredigerat skick. Den frågan existerade inte i den här intervjun, säger hon till Aftonbladet.

Varför tror du att Magda Gad skriver så?

– Det får du fråga henne om. Det är väldigt allvarligt att hon sprider en falsk uppgift. Det är väldigt olyckligt att det sprids falska uppgifter och det kommer tyvärr från henne själv.

Anna Hedenmo säger att hon är förvånad över Magda Gads kritik.

– Jag är väldigt förvånad över att en sådan erfaren och prisbelönt journalist inte accepterar prövande frågor, att det finns ett kritiskt förhållningssätt till intervjuer. Jag tror att Magda Gad inte har varit med om så många riktiga intervjuer och därför har hon blivit irriterad när det finns ett visst mått av ifrågasättande i den här intervjun som jag gör med henne.

Därför kom barnfrågan upp

Hon säger att Magda Gad var väl medveten inför inspelningen att ”Min sanning” är ett porträttprogram där man avhandlar både yrkeslivet och privatlivet, vad som format personen och tidigare erfarenheter och att det är något de pratat med henne om i flera ingående samtal inför intervjun.

Anna Hedenmo, programledare för ”Min sanning”.
Anna Hedenmo, programledare för ”Min sanning”.

Hur ser du på kritiken mot barnfrågan?

– Det finns ett sammanhang. Jag frågar henne om den föräldralösa flickan som hon hjälpte i Liberia under ebolaepidemi. Magda har själv tidigare berättat att det blev som en mor- och dotterrelation. Därför var det naturligt att fråga hur den relationen ser ut i dag och vad den har betytt för henne. I det sammanhanget var det också helt naturligt att fråga om vad den här relationen betydde för henne mot bakgrund att hon inte själv har barn. Jag upplevde inte att Magda Gad hade några problem att svara på det eftersom hon sa att det var ett val hon har gjort. Jag förstår inte att det är kontroversiellt överhuvudtaget.

Hon har sett att vissa har kommenterat att hon inte hade ställt den frågan till en man.

– Det är helt fel. Det är inte sant. Det hade jag absolut gjort, barnen kommer upp i de allra flesta fall, oavsett man eller kvinna, i ”Min sanning”.

”Förstår inte hur hon kan vara så missnöjd”

Hur kände du själv efter intervjun?

– Jag tycker att det blev en jättebra intervju. Jag förstår inte hur hon kan vara så missnöjd. Jag tror som sagt att det handlar om att hon inte är van vid att bli intervjuad. Hon har berättat mycket om sitt yrkesliv, men har inte fått avancerade frågor. Nu mötte hon en journalist som också ville vrida och vända på saker och ting.

Gad: ”Hedenmo ljuger”

Magda Gad avböjde först att kommentera sin kritik mot Anna Hedenmo till Aftonbladet, men efter publicering av den här artikeln väljer hon att kommentera i ett sms.

”Jag är just nu på en jobbresa i Kongo, vilket jag prioriterar framför ett ordkrig med Anna Hedenmo. Hon frågade mig inte bara en utan två gånger i programmet ’Min sanning’ hur jag identifierar mig. Hur jag identifierade mig förr och hur jag identifierar mig nu. Detta är bortklippt men finns naturligtvis i den oredigerade versionen, därför är det väldigt konstigt att Hedenmo ljuger om det. Att Hedenmo vidare påstår att jag inte blivit intervjuad så ofta och att de som intervjuat mig inte varit ’riktiga’ journalister är förnedrande och förminskande mot alla journalister som har intervjuat mig. Det är anmärkningsvärt”, skriver hon.

En del av Magda Gads kritiska inlägg på Twitter.
En del av Magda Gads kritiska inlägg på Twitter.

LÄS VIDARE