SVT-profilen överlevde hjärnblödningen

avJakob Meijer, Mathilde Albinsson

1 av 5 | Foto: Jan Danielsson/SVT
Anja Kontor.

Hon är programledare för ”När livet vänder” där hon intervjuar människor som tagit sig igenom svåra händelser.

Nu berättar SVT:s Anja Kontor själv om när hon drabbades av en hjärnblödning.

– Läkaren kom och satte sig hos mig och sade: ”Du måste förstå. Du har fått en glimt av döden”, säger hon till Nöjesbladet.

Go’kväll-profilen Anja Kontor, 52, är programledare och producent för populära SVT-serien ”När livet vänder”. Och hon använder sig av sina egna erfarenheter när hon möter människor i programmet, som gått igenom tuffa perioder i livet. 2010 drabbades programledaren av en hjärnblödning.

Den dagen förändrade allt, berättar hon. Anja Kontor stod och gjorde sig i ordning inför en fest då hon plötsligt fick en mindre hjärnblödning.

– Jag ringde själv till sjukvårdsupplysningen och trodde att det var migrän bara. Jag var på språng och gjorde allt samtidigt: klädde på nylonstrumpbyxorna med ena handen och kammade barnet med den andra och så bara domnade allting. Då gick det rätt fort. Jag kunde inte prata, men lyckades ändå på något sätt ringa det där samtalet.

Ångrar sitt beslut

Sjukvårdsupplysningen ville skicka ambulans, men Anja Kontor valde i stället att ta sig till sjukhuset med hjälp en vän. Ett beslut hon ångrar i dag.

– Det råder jag ingen annan att göra om. Det är typiskt att man ska vara så duktig.

Väl på sjukhuset förstod hon hur allvarligt det faktiskt var.

– Läkaren kom och satte sig hos mig och sade: ”Du måste förstå. Du har fått en glimt av döden”.

Hon tystnar lite, fortsätter:

– Jag bröt inte ihop eller så, men jag förstod att nu var det allvar. Jag måste lyssna på vad han säger. En journalist måste lyssna, säger hon och skrattar högt.

– Om man ser tillbaka på det så såddes ett frö där som förändrade hela mitt liv. Det öppnade en ny dörr, och stängde en annan. Livet vände.

Bara ett par månader senare fick hon förfrågan att göra ett tv-program om kriser.

– Då hade jag lämnat tv, för det hade jag bestämt. Jag undrade om vi kunde göra det med människor, inte i en studio och utan kändisar. Vi testade det och nu har jag gjort 40 program. Det är fantastiskt.

Programledaren är i dag helt återställd. Tidigare i år blev det klart att ”När livet vänder” får en sjätte säsong, som man planerar att sända 2018.

– Just nu är jag ute på en liten ”en-kvinnas-turné”, castingresor där jag reser runt både i Sverige och Europa och pratar med medmänniskor som jag tänker skulle kunna vara med.

Hon tillägger:

– Det kommer bli oerhört mycket äkthet i ögonblicket. Människor kommer att glömma att de äger en fjärrkontroll.

ARTIKELN HANDLAR OM