Tv-profilen Annie Wegelius död – blev 58 år

Trodde bröstcancern var borta – då kom den tillbaka

Svenska tv-profilen och tidigare SVT-anställda Annie Wegelius är död uppger Expressen.

Wegelius har kallats för Sveriges tv-drottning och var programdirektör på SVT mellan 2007 och 2013.

Hon blev 58 år.

– Hon kände alla och var omtyckt av alla, säger Svante Stockselius om sin tidigare kollega.

Annie Wegelius var med och grundade TV3 som 27-åring 1986 och jobbade under flera år som programdirektör på SVT. 1990 startade hon det egna produktionsbolaget Wegelius Television, och satt i styrelsen för KTH och Arbetsgivarföreningen.

Robert Aschberg jobbade med Annie Wegelius på TV3.

– Det är oerhört sorgligt och många hade hoppats att hon skulle klara sjukdomen. Annie var smart, oerhört vänlig och trevlig att träffa. Hon har betytt oerhört mycket för hela tv-industrin, säger han till Aftonbladet.

På SVT sörjer man sin tidigare medarbetare.

– I dag är sorgen stor på SVT. Annie Wegelius förde med sig färg, kraft och värme till alla hon mötte, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till svt.se.

Eurovision-chefen: ”En tv-drottning”

Annie Weglius var med och grundade tv-priset Kristallen. Förra året hedrades hon med hederspriset på Kristallen.

Svante Stockselius, tidigare ansvarig för Eurovision song contest, var ordförande för Kristallen i åtta år. Han tar beskedet med sorg.

– Jag vet att hon var sjuk, men det är oerhört tråkigt att höra, säger han.

Svante Stockselius lärde känna Annie Wegelius redan 1996 då han började jobba på TV3.

– Hon var väldigt trevlig att umgås med. Första gången vi träffades på var på den stora tv-mässan i Cannes. Hon var en form av tv-drottning även där. Hon kände alla och var omtyckt av alla och hade enormt kontaktnät, säger Svante Stockselius.

Han beskriver Annie Wegelius som skapt för att jobba med tv.

– Hon var full av idéer, och hon var full utav kraft att genomföra idéerna. Hon var också väldigt analytisk och eftertänksam vilket är väldigt nyttigt i vår bransch, som lätt kan bli alldeles för glättig och ytlig. Men Annie hade också en enorm fingertoppskänsla av vad som går hem och för vad som ska gå bra.

”En kraft som smittade”

I sitt sommarprat 2014 berättade Annie Wegelius att den bröstcancer hon tidigare drabbats av 2009 kommit tillbaka.

– Jag väljer därför att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är – entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient, nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: Räkna inte dagarna, låt dagarna räknas!, sa hon då.

Henrik Johnsson, producent för Wegelius sommarprat, minns programmet som väldigt speciellt.

– Hon var tydlig med vad programmet hade för syfte, det vill säga att hon skulle få äga berättelsen om sitt liv och sitt öde och inte låta sig reduceras som sjuk, säger han.

Annie Wegelius var under flera år Henrik Johnssons chef på SVT. Han berättar att han framförallt kommer minnas hennes livskraft.

– Vi umgicks i Frankrike en del och träffades i Stockholm. Det fanns alltid en kraft som smittade av sig. Jag kände mig alltid starkare efter att vi setts. Och så skulle jag också vilja att människor sa om mig. Att man gjorde andra människor starkare.

Publisert: