SVT Barn (fd Barnkanalen)

SVT i skottgluggen efter program om nakenbilder

Av: 

Jonna Claesson

SVT i blåsväder efter att man pratat om nakenbilder i barnprogram.

Foto: Skärmdump Youtube

NÖJE

I måndagens avsnitt av Barnkanalens nya program Random Mix, pratar man om oönskade nakenbilder. Gäst i studion var journalisten Irena Pozar som uttryckte sig på ett sätt som fick föräldrar att rasa mot SVT.

Det var under gårdagen som föräldrar reagerade på samtalsämnet ”nakenbilder” i Barnkanalens nya program Random Mix, som riktar sig till barn mellan 10–12 år. Studion gästades av Irena Pozar, chefredaktör för veckorevyn.com, som säger att det är okej att skicka nakenbilder till andra om man är överens om det.

Den meningen fick föräldrar att ilskna till.

”Ni sitter alltså på fullaste allvar och berättar för mina barn att det är okej att skicka nakenbilder, bara det är till någon som vill ha dem?!
Min äldsta son är 4 år och undrar var barnprogrammet tog vägen.
Kl.16 en vardag på en barnkanal bör barnprogram visas!!!”, skriver en kvinna på Facebook.

– Jag förstår tanken bakom programmet men jag vet ärligt talat inte om jag tycker att man ska prata om sådant på Barnkanalen över huvud taget. Det kändes olustigt och inte så genomtänkt. Dessutom, hur ska jag som förälder veta vilken person det är i andra änden?, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Enligt Random Mix projektledare Anna Alandh vill programmet ta upp samtalsämnen som florerar i målgruppens huvud.

– När vi pratade med Bris sa de att de får många samtal om just den här frågan. Vårt budskap var att det inte är okej att skicka nakenbilder. Men så hade vi en gäst i studion som, i en bisats, säger att det är okej om man är överens om det.

Anna Alandh säger att hon ringde till producenten under sändningen för att de skulle rätta till allt, och att man direkt efter programmet skrev på Facebook att gästens åsikt inte var någonting som Random Mix står bakom.

– Jag känner att vi har gjort allt för att rätta till det här. Idag kommer vi ta upp det i sändningen igen och vara tydliga med att det inte är okej. För det är det inte, säger hon.

”Jag tänker inte shamea någon”

Irena Pozar säger att premisserna för att hon skulle medverka i programmet var att de skulle prata om oönskade nakenbilder och inget annat.

– SVT sa till mig att tilltalet skulle vara tretton år och det är ofta i den åldern man börjar upptäcka sin sexualitet. Att då säga att det är fel att skicka nakenbilder, till de som faktiskt vill göra det till varandra, är stigmatiserande och kan leda till dåliga konsekvenser. Jag tänker inte shamea någon för det.

Att föräldrar har ifrågasatt valet av samtalsämne och att Random Mix inte står bakom hennes åsikt förstår hon.

– Jag förstår att SVT säger så efter kritiken de har fått nu i efterhand. Men de sa ingenting till mig under de två timmar som jag var där igår, säger hon och fortsätter:

– Och att föräldrar till sjuåringar reagerar på programmets innehåll förstår jag. Det är en stor skillnad på att vara sju och på att vara tretton. Jag har inte uppmanat barn att skicka nakenbilder. Man ska göra det om man själv vill. Problemet är oönskade nakenbilder och vad mottagaren väljer att göra med dem. Tyvärr finns det många, speciellt tjejer, som råkat ut för att bilder publiceras eller skickas vidare.

”Inte farligt att prata om onani med tioåringar”

Men det är inte bara gårdagens samtalsämne som har upprört föräldrar. Förra veckan pratade man om onani, vilket också var känsligt.

”Jag har några frågor till SVT-Barnkanalen. Ett ”barnprogram” som sänds runt kl 16:00 idag. Random mix heter det och där pratas det om hångel (hur man gör o övar) en bloggare som är gäst i programmet frågar programledaren om hon onanerar i duschen?! (Frågetävling som Sanning eller Kånka) Varför sänds detta på typ 7-åringarnas tid på dygnet? Kan det inte sändas efter kl 20:00?”, skriver en förälder på Facebook.

Men projektledaren Anna Alandh tycker inte att det är ett problem.

– Det är inte farligt att prata om onani med tioåringar. Vi jobbar mot en målgrupp i broadcast upp till 15 år och i barnplay upp till 18 år. Sändningstiden är ingenting som jag styr över. Det är en beställning. Och till alla småbarnsföräldrar: Programmet är inte för yngre barn än tio. Barnplay finns för alla småbarnsföräldrar när som helst på dygnet och speciellt när Random Mix sänder live kl 15.30–17.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT Barn (fd Barnkanalen)

Irena Pozar