Fredrik Wikingsson: ”Sexleksaker: ja, porr: nej”

Så långt kan profilerna gå i sin auktion i Musikhjälpen

avAndreas Hansson

NÖJE

Filip och Fredrik vill slå rekord – nu auktionerar de ut en reklamfilm med sig själva – och de kan tänka sig att göra reklam för vad som helst, säger de.

Men stämmer det?

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar har varit med i ”Musikhjälpen” förr – nu vill de slå rekord och lägger utgångsbudet för sin reklamfilmsauktion på en miljon kronor.

– Det vi erbjuder är en reklamfilm där allt ingår: filmning, klippning, grading och idéarbete, sa Fredrik Wikingsson i premiärsändningen i går.
– Vi tycker att det är ett väldigt bra pris för det man faktiskt får, det som går emot oss är att det är så kort tid, säger han till Nöjesbladet.

Första budet, på en miljon, inkom från ett klädföretag under onsdagkvällen. Duon hade inte förväntat sig att få in bud förrän under torsdagen.
– Detta är redan magiskt. Men nu ska det ökas! säger Frederik Wikingsson i en kommentar.

”Vore mäktigt”

Ni har sagt att ni kan tänka er att associeras med vilket företag som helst i detta – hur långt är ni beredda att gå? Tobaksreklam?

– Absolut.

Reklam för spice?

– Haha. Finns det spiceföretag? Jag vet inte om den industrin är så kapitalstark i Sverige. Men vi lägger vår prestige åt sidan, vi tycker att det här vore jävligt mäktigt att få till. Det är helt öppna spjäll, vi är helt fördomsfria. Vi kommer för alltid att älska det företag som går in i det här.

Ja, okej. Även om det är ett företag som skövlar regnskogar?

– Haha, ja. Du ställer saker på sin spets på ett härligt sätt. jag tror man kan använda den ambivalensen i filmen på ett smart och roligt sätt som gör att den får spridning,

Jag fortsätter ändå i något slags trappa här, den danska grishållningen där grisar behandlas sämre än i Sverige, de klipper av knorrar och så vidare?

– Jag tror inte att våra varumärken är så starka i Danmark.

Saluförare av hajfenor och elefantben?

– Problemet är att om jag säger att vi går med på massa skitgrejer kommer kanske de vettiga företagen tro att man är dum i huvudet. Jag tror inte att saluförare av elfenben kommer höra av sig, risken finns att jag framstår som en principlös dåre. Jag tror inte att vi i Sverige har den sortens problematik. Men öl och sprit, inga problem, vi använder för fan sådant själva.

Säger nej till vapen

Företag som läckt olja i världshav?

– Haha. Jamen det var inte meningen att det skulle göra det, det var olycksfall i arbete. Då åker vi och gör film på någon plats där de rensar upp. Det finns spännande saker att göra och jag tror framförallt att det kommer var oproblematiska företag som hör av sig.

Ja, okej, jag fortsätter ändå med några steg till: företag kopplade till vapenhandel?

– Nej, vapen har vi sagt att det köper vi inte. Spice är inga problem men vapen är ett problem.

Okej, där sätter ni ner foten och har ändå en gräns. Företag kopplade till rasism?

– Nej, det är klart att vi inte gör. Nej. Men vilka sådana företag finns det?

Vet inte... Porr?

– Nej. Sexleksaker: ja, men porr: nej. Nu kanske Filip protesterar.

Barnarbete?

– Ja, men det är alla möjliga företag va? Det blir svårt, man kommer in i nästan existentiella frågeställningar. Det finns minst tio företag i Sverige som någon gång förknippats med fabriker utomlands där arbetsförhållandena är sämre än i Sverige. Så vad fan ska jag svara på det då...

Ja…?

– Det känns som att du söker en konflikt som nog inte kommer bli aktuell. Jag förstår att du gör det, jag hade gjort samma sak. Men som tur är står 99,99 procent av Sveriges företag för sunda värderingar och det är bland dem vi ser fram emot att samarbeta under hela 2017.

Kommer ni arbeta på något speciellt sätt för att få in bud?

– Vi får se, det skiljer sig från tidigare auktioner, vi ville göra något nytt, ett radikalt rekordförsök. Jag vet inte ens vad rekordet är hittills, det kanske är på 300 000 kronor.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att försöka få ut informationen så mycket vi kan och med viss emfas understryka att med tanke på det man får är det inte mycket pengar. Folk lägger miljoner på reklam och samarbetar med betydligt sämre personer än oss både idémässigt och varumärkesmässigt.

– De som köper det här kommer att få ut något bra av det här. Man får också livslång kärlek från Sveriges två spänstigaste idéhjärnor, det är inte det sämsta.

ARTIKELN HANDLAR OM