Polisen rasar mot Paolo Robertos försvar: ”Springer hallickars och människohandlares ärenden”

Reaktioner efter Paolos ord i podd ett år efter sexköpet

Paolo Roberto.
Paolo Roberto.

I TV4-intervjun efter sexköpet sa Paolo Roberto att kvinnan säkert varit ”dittvingad”.

Nu tar han tillbaka det med motiveringen att ”hon är omopererad för flera hundra tusen” – vilket får polisen Simon Häggström att rasa.

”Att måla upp bilden av prostitution som något lyxigt och frivilligt är ett stort svek mot alla kvinnor som tvingats in i sexhandeln”, skriver han.

Den 14 maj 2020 greps Paolo Roberto, 52, för sexköp i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Dagen efter ångrade sig tv-profilen, entreprenören, träningsrådgivaren och krögaren i en intervju med Jenny Strömstedt i TV4.

– Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad. Hon är inte där för att det är jättetrevligt, sa han då.

Det var första gången han köpte sex, sa han, och han hade aldrig träffat kvinnan tidigare.

– Det är det absolut smutsigaste och vidrigaste man kan göra mot en annan människa. Det är det här självskadebeteendet jag haft i hela mitt liv, som grundar sig i övergrepp jag blivit utsatt för när jag var liten.

”De skyddade mig”

Ett år senare tar han tillbaka sitt uttalande om att kvinnan skulle ha varit dittvingad. I podcasten ”Sista måltiden” säger han att intervjun tagits om flera gånger eftersom Jenny Strömstedt velat att han skulle kommentera den prostituerades situation. I tredje omtagningen hade han sagt att hon kanske inte varit där frivilligt, men det förnekar han nu i podcasten – för att sedan ta tillbaka det.

– Det menade jag inte. Det fanns inget sådant intryck. De var där själva. Det var hon och en tjejkompis. De bodde i en stor lägenhet på Östermalm, säger Paolo Roberto i ”Sista måltiden”.

Han säger vidare att kvinnan kunnat bli läkare om hon pluggat, men att prostitution är ”ett lätt sätt att tjäna pengar” på.

– Hon bodde i Milano och pratade flytande italienska. Och du ska veta att när jag skulle gå så såg de här tjejerna någonting i trappen och sa ”vänta, det kanske är någon polis eller någonting där”, så de skyddade ju mig, säger han i podcasten.

Bard som exempel

Paolo Roberto, som sedan händelsen går i terapi och träffar en präst, nämner att hans vän Alexander Bard jobbat som prostituerad och ”tycktes trivas”.

Med i podden är polisen och författaren Hanif Azizi, före detta polisen Mustafa Panshiri, föreläsaren Ashkan Fardost och skribenten Chang Frick. Frick säger att Paolo Robertos intervju i TV4 gett bilden av att han gått in till en gråtande kvinna som står med ”någon jävla ryssjävel i garderoben som tvingat henne”.

– När folk säger det så brukar jag säga: ”googla henne, det finns bilder”. Hon är omopererad för flera hundra tusen. Om du tittar på bilder – hon bor på franska rivieran och hit och dit.

Polis rasar

Flera har kritiserat Paolo Roberto och podcasten. Bland annat skriver organisationerna Child10 och Realstars tillsammans med överlevaren Gabriella Kärnekull Wolfe i Göteborgs-Posten att Paolo avhumaniserar kvinnan och Talita, en organisation som erbjuder en väg ut ur prostitution och människohandel, har publicerat ett öppet brev på sin Instagram.

”Det klokaste och bästa du hade kunnat göra för att inte förvärra situationen, Paolo, hade varit att hålla tyst”, skriver organisationen i inlägget.

Polisinspektör Simon Häggström.
Polisinspektör Simon Häggström.

Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen som är specialiserad på människohandel och prostitution, var en av poliserna som ledde insatsen mot Paolo Roberto. Han har reagerat starkt på podden – och vill påminna om att alla prostituerade kan vara offer för människohandel.

”Ja, en kvinna som säljer sex kan vara både ’omopererad för flera hundra tusen’ och se ut som en fotomodell och ändå vara ett offer för människohandel. Att få kvinnorna att se sexiga ut är liksom en del av hallickarnas strategi för att tjäna pengar. Varför är det så svårt att förstå?” skriver Simon Häggström i ett inlägg på Instagram.

”Ja, en kvinna som säljer sex kan plugga till läkare eller till och med raketforskare – och fortfarande vara i händerna på hallickar. Att vara fattig och knappt ha några pengar under studietiden gäller ju även oss i Sverige. Hur tror ni då att det är för många unga människor i ett av Europas fattigaste länder?”

”Svek mot kvinnor”

I ett mejl till Aftonbladet förklarar Simon Häggström varför han reagerat på Paolo Robertos resonemang om prostitution som något frivilligt.

”En absolut majoritet av de utländska kvinnor vi möter lever vare sig lyxliv eller är där frivilligt. I de absolut flesta fall säljer dessa kvinnor sex för att hjälpa sina familjer därhemma att klara tillvaron under oftast mycket fattiga förhållanden,” skriver han.

”Att måla upp den här romantiserade bilden av prostitution som något lyxigt och frivilligt är att springa hallickars och människohandlares ärenden och innebär ett stort svek mot alla de kvinnor som tvingats in i sexhandeln runtom i Sverige och världen.”

”Opassande”

Hanif Azizi ställer i podden flera tuffa frågor till Paolo Roberto och berättar att han hört från kollegor att nästan alla utländska prostituerade i Sverige på något stadie varit i kontakt med människosmugglare. I ett Instagraminlägg skriver han att podden felaktigt uppfattas som uppsluppen.

”Att en deltagare hade en skämtsam jargong och kommenterade den utsatta kvinnan anser jag vara opassande och olämpligt. Vi har snackat om det i efterhand och de vet vad jag tycker,” skriver Azizi.

”Vissa tycker att det var fel att bjuda in Paolo överhuvudtaget. Det tycker inte jag. Även personer som begått brott kan vara relevanta och intressanta att samtala med.”

”Ställde tuffa frågor”

På kritik mot att de inte varit tillräckligt tuffa i frågorna mot Paolo Roberto säger han:

”Jag tycker att vi ställde tuffa frågor, faktiskt till den grad att Paolo blev irriterad på mig.”

I ett mejl till Aftonbladet skriver poddens skapare att de inte ser någon anledning till att kommentera Häggströms kritik.

”Han är däremot mycket välkommen till podden och berätta om sitt arbete som polis,” skriver de.

Aftonbladet har sökt Paolo Roberto som i ett Instagraminlägg meddelat att han inte vill svara på Aftonbladets frågor.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE