Peter Jihde åtalad efter polishundens attack – skulle bevaka nazistdemonstration

Hann inte undan tillräckligt snabbt

Peter Jihde.
Peter Jihde.

Mitt under ett tv-jobb blev Peter Jihde attackerad av en polishund och anmälde händelsen.

Då blev han själv anmäld för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Vi möttes i tingsrätten i Växjö något år senare, säger programledaren i podcasten ”TV-fabriken” med Fredrik Ralstrand.

Peter Jihde, 49, gästar veckans avsnitt av podcasten ”TV-fabriken”. Poddens programledare Fredrik Ralstrand frågar om Jihde någon gång hamnat i klammeri med rättvisan.

– Har du gjort något olagligt någon gång? säger han.

Jihde berättar då om en händelse från 1993 när han blev åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten. Han befann sig i Växjö för att bevaka en nazistdemonstration för bland annat TV4.

– Då blev jag biten av en polishund och så anmälde jag polismannen för tjänstefel och då motanmälde han mig för ohörsamhet mot ordningsmakten. Min anmälan ledde inte till åtal men hans ledde till åtal så vi möttes i tingsrätten i Växjö något år senare, säger Jihde.

Peter Jihde.
Peter Jihde.

Blev biten av polishunden

Han berättar att det hela berodde på att han inte hann flytta på sig tillräckligt snabbt. En sladd som gick mellan mikrofonen och kameran ställde till det för honom.

– Den sladden var väl tre meter lång och då kom jag inte förbi ett hörn tillräckligt snabbt. Då tyckte jag att han släppte fram sin hund mot mig, som bet mig i benet och därför anmälde jag honom, säger Jihde.

När programledaren och polismannen möttes i rätten friades Jihde.

– Det var skönt. Det kändes också rättvist, säger han.

Aftonbladet har sökt Peter Jihde som hänvisar till podcasten.


Rockbjörnen

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN