Hans ”Hatte” Furuhagen 1930-2021

Underhållaren Hans ”Hatte” Furuhagen är död

Av: 

TT

Hans "Hatte" Furuhagen har avlidit vid 90 års ålder. Arkivbild.
Hans "Hatte" Furuhagen har avlidit vid 90 års ålder. Arkivbild.

NÖJE

Underhållaren och historikern Hans "Hatte" Furuhagen har avlidit, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Furuhagen var en del av "Mosebacke monarki" och gjorde studentspex tillsammans med Tage Danielsson redan på 1950-talet.

"Fann varandra"

Han föddes i Norrköping och studerade klassisk fornkunskap, som i dag heter antikens kultur- och samhällsliv, i Uppsala där han sedan blev lärare vid den historiska institutionen. I Uppsala stötte han på Linköpingssonen Tage Danielsson redan första dagen, har han berättat för TT.

– Tage och jag fann varandra direkt i en känsla för samma slags humor och började skriva nya, rimmade texter till kända melodier som vi sedan underhöll kamraterna med.

När Tage Danielsson anställdes på Sveriges Radio följde Hatte Furuhagen efter så småningom och 1967 blev han chef för kulturredaktionen, senare bytte han till tv och blev programchef för TV2.

Satirprogrammet "Mosebacke monarki" började sändas i Sveriges Radio 1958 och fortsatte i omgångar ända fram till 1983. 1968 blev det även tv-program. Förutom Hasse Alfredson och Tage Danielsson medverkade Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson, Olle Pahlin och Gunnar Svensson under pseudonymen Helmer Bryd.

– Vi höll på med Mosebacke Monarki i 25 år. Egentligen var det Tage som jag kände mest från universitetet. Hasse hade idén med "Mosebacke monarki" och behövde folk som kunde skriva manus, berättade han för TT 2017 när Hasse Alfredson gick bort.

Inhopp på film

Hatte Furuhagen gjorde också inhopp i Hasseåtages filmer, bland annat i "Att angöra en brygga" från 1965. I filmen spelade han rollfiguren Walter, som tillbringar samtliga 87 minuter skvalpandes i vattnet.

– Med alla omtagningar var det en mycket äventyrlig, mycket jobbig och mycket, mycket blöt inspelning. Jag var glad att min familj inte var där och såg vad man utsatte mig för. Men jag måste erkänna att det var väldigt roligt också, har han sagt till TT.

Furuhagen gjorde flera folkbildande program om antikens historia. I "Pompeji bakom ruinerna" från 1980 vandrade han runt bland ruinerna i Pompeji och berättade om fynden som gjorts i staden som begravts i aska. Han skrev även boken "Rom – marmor och människor" efter pensionen. Hatte Furuhagen belönades med att bli hedersdoktor vid Uppsala universitet och fick professors titel av regeringen.

Hans "Hatte" Furuhagen blev 90 år.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

”Svenska Öden - familjen Münnings leverne” med Tage Danielsson, Hasse Alfredsson, Birgitta Andersson och Hatte Furuhagen.
Mosebacke Monarki på stadsbesök i Malmö. Fr. v. Hans Furuhagen, Hans Alfredson, Thord Carlsson, Tage Danielsson och Carl-Uno Sjöblom.
Hatte Furuhagen med dottern Åsa på galapremiär av dokumentärfilmen ”Hasse & Tage - en kärlekshistora” på Rigoletto i Stockholm 2019-09-02.
Publisert:

LÄS VIDARE

Grynet Molvig i stor intervju om ”Stjärnorna på slottet”: ”Tumultartat att se”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hans ”Hatte” Furuhagen 1930-2021

Hans ”Hatte” Furuhagen

Tage Danielsson

Hans Alfredson (komiker, regissör)

Uppsala universitet

Hasse och Tage