Malmbergs kritik mot El-Refai och Schyffert

Efter Nours blottning: ”Far med lögner”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Claes Malmberg.
Foto: Andreas Hillergren
Claes Malmberg.

Nour El-Refai ifrågasätter varför hon dömdes för sexuellt ofredande när hon blottade sig för en man under en tv-inspelning för 13 år sen.

Nu ger Claes Malmberg – som känner offret – svar på tal i sin egen podcast.

– Både Nour och Henrik är nån slags artistöverklass som har hur mycket megafoner och kan baktala folk hur mycket de vill, säger han i ”Mot bättre vetande”.

Claes Malmberg, 59, går till hård attack mot Nour El-Refai, 32, och Henrik Schyffert, 52, i senaste avsnittet av podcasten ”Mot bättre vetande” som han har tillsammans med Stefan Livh.

– Är man dömd i två instanser så kan det väl knappast vara fel på offret, utan det är väl fel på förövaren, säger han i podcasten.

Bakgrunden är att Nour El-Refai inte tycks kunna släppa hur hon för 13 år sedan fälldes i hovrätten för sexuellt ofredande. I sin och Schyfferts podcast ”Nours poddelipodd och Henrik” raljerar hon över händelsen, som inträffade i Humlegården i Stockholm 2007.

Foto: Claudio Bresciani/ TT NYHETSBYRÅN
Nour El-Refai.

Fick böter

Som ett dolda kameran-inslag i humorprogrammet ”Raj raj” på dåvarande TV4-kanalen TV400 blottade hon sig för män och polisanmäldes av ett av sina offer.

– Den här mannen blev inte glad. Han blev jättejättearg, varpå jag direkt lägger mig: ”förlåt, det är dolda kameran, det är meningen att det skulle vara kul”. Jag är 18 år när det här sker, inslaget visas aldrig, säger hon i podden.

Nour El-Refai stod kvar med mannen tills polisen kom och tog upp en anmälan och hon erkände gärningen på plats.

– Samtidigt som jag inte går med på att han har upplevt att det är en hotfull situation. ”Tänk om det var tvärtom” säger han hela tiden. Ja, men nu var det inte tvärt om, det är jävligt stor skillnad, säger hon i podcasten.

HD valde 2010 att inte ta upp fallet och fastslog därmed hovrättens dom med böter på drygt 10 000 kronor. Dåvarande vice riksåklagare Kerstin Skarp motiverade, enligt Svenska Dagbladet, beslutet med orden:

”Det spelar ingen roll huruvida Nour El-Refai ville stimulera sin egen sexualdrift eller ej, det måste ha stått klart för henne att beteendet kunde väcka förlägenhet och obehag.”

Foto: Magnus Sandberg
Nour El-Refai och Henrik Schyffert på scen 2015.

”Far med lögner”

Claes Malmberg känner mannen som råkade ut för Nour El-Refai i Humlegården. Han är framför allt upprörd över att hon hävdar att det var offret som överklagade domen, när det egentligen var hennes dåvarande arbetsgivare, produktionsbolaget Meter, som stod bakom överklagandet från tingsrätt till hovrätt.

– Det är lite underligt att man sitter och tar heder och ära av en människa i en podd och helt enkelt far med lögner och sprider en massa rykten som inte stämmer, säger Claes Malmberg i ”Mot bättre vetande”.

Han vänder sig mot att El-Refai och Schyffert pratar om en person som inte har samma plattform att försvara sig.

– Både Nour och Henrik är ju nån slags artistöverklass som har megafoner och de kan baktala folk hur mycket de vill, säger han i podcasten.

Aftonbladet har sökt Nour El-Refai.

Publicerad:

LÄS VIDARE