#Metoo-rörelsen

SR-profilen har utretts på annat jobb

Utreddes tidigare av SVT

Av: 

Louise Åström

NÖJE

Den kvinnliga SR-profilen som nu internutreds har utretts på ett tidigare jobb, uppger Expressen.

Efter en incident under en tv-inspelning ska hon ha fått en varning, men fått jobba kvar.

– Personen i fråga utreddes grundligt, säger Victoria Nordansjö, pressansvarig på SVT.

En kvinnlig programledare på SR utreds för sexuella trakasserier, enligt Expressen. Hon ska ha vidrört kollegor på ett olämpligt sätt och uppvaktat personer mot deras vilja på och efter arbetstid.

För Aftonbladet har en person som jobbar på SR berättat om profilens beteende på jobbet.

– Hon har en särställning som hon missbrukar å det grövsta. När nån nämnt det för ledningen har de aldrig reagerat nämnvärt. Tvärtom har vi blivit påminda om att hon bör hållas på gott humör, säger personen.

”Blev paralyserad”

Samtidigt framkommer uppgifter om att SR-profilen utretts när hon jobbat på SVT. En händelse ska ha ägt rum i slutet av 90-talet. Incidenten ska enligt Expressen ha skett när programledaren medverkade i ett populärt nöjesprogram på SVT. För Expressen berättar en person som jobbade i redaktionen och var inblandad i händelsen att den kvinnliga profilen utsatte personen för sexuella anspelningar.

– Då hade jag flera gånger sagt ifrån att nu räcker det. Men hon tog inte in sådant, utan var helt maktfullkomlig. Hon sket fullständigt i vad jag sa, säger personen till Expressen.

Enligt personen ska kvinnan även ha blivit fysisk.

– Det slutade så illa att hon slet in mig i sin loge och tryckte ner mig i den säng som var i logen. Hon lade sig på mig och skulle börja kyssa mig. Jag blev helt paralyserad, och inte visste vad jag skulle göra.

Personen uppger också att den kvinnliga profilen fått en varning efter att SVT tagit upp händelsen med henne. Enligt medarbetaren blev hen kontaktad av SVT efter ett par år igen med anledning av att det ska ha kommit uppgifter om nya trakasserier.

SVT: Ser allvarligt på det här

SVT intygar att den kvinnliga profilen utretts i slutet av 90-talet.

– Det stämmer. Jag kan bekräfta att vi gjort en utredning på personen i fråga. Men jag kan inte gå in på vad den gällde. Personen i fråga utreddes grundligt och man diskuterade med både den anklagade personen och personen som haft upplevelsen, säger Victoria Nordansjö, pressansvarig på SVT.

Enligt Nordansjö vidtogs åtgärder men hon vill inte gå in på vilka.

Den kvinnliga profilen fick jobba kvar på SVT efter utredningen.

– Man ansåg då baserat på utredningen att man hade vidtagit de åtgärder som behövdes. Man fattade det publicistiska beslutet att andra samarbeten kunde inledas efter det.

Har den kvinnliga profilen utretts av SVT vid ett tillfälle eller har flera utredningar gjorts?

– Personen har utretts av SVT vid ett tillfälle vad jag har kännedom om i dagsläget.

Kan personen jobba på SVT igen med tanke på att personen tidigare fick stanna kvar?

– Personen har haft uppdrag på SVT efter händelsen på 90-talet. Men vi har inga planerade samarbeten med personen just nu.

Om ett samarbete skulle komma på tal, hur ställer sig SVT till det?

– Vi ser såklart jätteallvarligt på det här, SVT har nolltolerans mot sexuella kränkningar och följer Sveriges Radios utredning noga. Just nu för SVT inga diskussioner kring framtida samarbeten.

SR har bekräftat att en internutredning pågått i tre veckor och väntas vara klar under veckan. Utredningen sker i samverkan med facket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya uppgifter: SR-kvinnan får lämna programmet

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

SR, Sveriges Radio

SVT, Sveriges Television

Metoo