#Metoo-rörelsen

Utpekad tv-chef får stanna kvar

Av: 

Jakob Meijer

Helena Trus

NÖJE

I oktober inledde MTG, som bland annat äger TV3 och Viasat, en intern utredning angående en hög chef.

Nu är den klar – och den utpekade chefen får stanna kvar.

– Jag har förtroende för att chefen för avdelningen kan fortsätta leda verksamheten och bidra till att MTG är en ansvarsfull och inkluderande arbetsgivare, där alla medarbetare känner sig respekterade, säger Anders Jensen, vd för MTG Nordic Entertainment i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan avslöjade DN att mediaföretagetet MTG påbörjat en intern utredning angående en högt uppsatt chef och den avdelning han leder. Flera anställda har tidigare larmat företaget om chefens kränkningar, kvinnofientlighet och dåliga ledarstil.

Aftonbladet var i kontakt med en kvinna som arbetat med den utpekade mannen.

– Det var mobbning och sexuella kommentarer, varje dag. En struktur där alla visste vem som bestämde, vem som var ledare för hur man tilltalar varandra. Det var en extremt obekväm känsla, sa hon till Aftonbladet.

Som en följd av anklagelserna startade MTG en intern utredning den 23 oktober. På torsdagsmorgonen meddelar företaget att utredningen är avslutad.

I ett pressmeddelande kan man läsa att den utredda avdelningen haft ”en arbetsmiljö där beteenden som upplevts som kränkande har förekommit”.

Enligt MTG har det inkommit synpunkter från fyra tidigare anställda och konsulter om ett osunt arbetsklimat med en kränkande företagskultur. Personerna i fråga har intervjuats, liksom nuvarande personal och tidigare anställda. MTG ska även ha analyserat medarbetarundersökningar från 2013 fram till 2016.

”Präglas inte av en kränkande kultur”

”Hon har så schysta tuttar så henne skulle jag sätta på framifrån”.

”Aldrig. Bakifrån!”

En scen som enligt DN:s källor utspelade sig på en MTG-redaktion framför ögonen på en av bolagets chefer, som ska ha bemött kommentarerna med skratt och ”det är nog bättre att du går hem till din fru istället”.

Flera personer har enligt uppgifter till Aftonbladet berättat för Anders Jensen om en kvinnofientlig, sexistisk och kränkande arbetsmiljö på MTG.

– Efter det vi har berättat för honom, bland annat om sexuella kommentarer och anspelningar, så backar han från en nolltolerans. Han ljuger när han säger att det finns en nolltolerans mot sexuella trakasserier. Och chefen för sexism för mobbing får vara kvar, säger en kvinna som vill vara anonym till Aftonbladet.

Hon menar att männen, i och med Jensens beslut om att låta chefen stanna, fortsätter att hålla varandra om ryggen.

– Det är förkastligt. Det är precis det här som har varit min rädsla. Det är många som håller varandra om ryggen på ett osunt sätt, för de i sin tur är rädda för att förlora sin makt. Det är precis det som metoo-diskussionen handlar om tycker jag. Vi kvinnor har berättat. Gång på gång och återigen. I så många år. Men helt utan gehör. Tack vare modet från andra kvinnor som gått i bräschen och vågat berätta vågade jag också. Nu krävs det något av männen för att ändra den här strukturen, gör de inte det är det ett aktivt val av dem att fortsätta verka i sina maktpositioner.

MTG menar att det utifrån intervjuerna med nuvarande anställda framkommit att avdelningen i dag inte präglas av en kränkande kultur och dåligt ledarskap. Någon förändring inom avdelningens nuvarande ledning är inte aktuell.

– Jag blev bestört när tidigare medarbetare kontaktade mig och berättade om ett oacceptabelt beteende på den aktuella avdelningen. Att uppgifterna går tillbaka något eller några år i tiden gör dem inte mindre viktiga. Dessa händelser står i direkt kontrast mot den värdegrund vi idag arbetar efter och det MTG vi bygger för framtiden. Jag kan av utredningen dra slutsatsen att de brister som funnits varit oacceptabla på flera punkter, men att de inte är av sådan karaktär att de föranleder förändringar inom avdelningens nuvarande ledning, säger vd:n Anders Jensen i pressmeddelandet.

– Det är också viktigt att föra fram att den nulägesanalys som vi gjort visar på en idag väl fungerande avdelning med en sund kultur och engagerade medarbetare. Nu fortsätter vårt arbete med att utveckla MTG som bolag och arbetsplats. Jag har förtroende för att chefen för avdelningen kan fortsätta leda verksamheten och bidra till att MTG är en ansvarsfull och inkluderande arbetsgivare, där alla medarbetare känner sig respekterade.

Nöjesbladet har varit i kontakt med MTG som tills vidare hänvisar till pressmeddelandet.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

Hbo Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

#Metoo-rörelsen

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

MTG

TV3

Viasat

Metoo