Uppgifter: Eurovision-vinnaren kan få konstgjort hjärta

1 av 3
NÖJE

Eurovision-vinnaren Salvador Sobral är i behov av en hjärttransplantation.

Men läkarna har ännu inte hittat en lämplig donator.

En tillfällig lösning kan vara ett konstgjort hjärta, rapporterar ESCtoday.

Hjärtsjuka Salvador Sobral, som vann Eurovision song contest för Portugals räkning tidigare i år, har vårdats på en intensivavdelning i Lissabon sedan ett par veckor tillbaka.

Nu har 27-åringen fått lämna avdelningen och hans hälsotillstånd ska ha förbättrats något, rapporterar ESCtoday.

Kan få konstgjort hjärta

Men han är fortfarande i behov av ett nytt hjärta. Läkarna har inte lyckats hitta en lämplig donator än, som måste matcha Sobrals blodgrupp och storlek på hjärta.

Även om den unge portugisen befinner sig högst upp på väntelistan, kan ett konstgjort hjärta bli aktuellt medan han väntar på en donator, säger Manuel Carrageta, vd för Portugals hjärtfond, i ett uttalande enligt ESCtoday.

Ett konstgjort hjärta är inte samma sak som en hjärttransplantation, utan en tillfällig lösning i väntan på att det sjuka hjärtat kan ersättas med ett friskt från en donator.

”Dags att överlämna min kropp till vetenskapen”

I början av september meddelade Salvador Sobral i ett klipp på Youtube att han tvingas lägga sin musikkarriär på hyllan ett tag, på grund av sviktande hälsa.

– Det är ingen hemlighet att mitt hälsotillstånd är skört. Jag antar att det till slut är dags att överlämna min kropp till vetenskapen och ta en paus från min musikkarriär, sa han bland annat i klippet.

Den 8 september gav han en sista konsert, där han tog farväl av fansen för ett tag. Portugisisk media rapporterade den 22 september att Salvador Sobral lagts in på sjukhus, där han då hade vårdats de senaste dagarna.

Det här är Salvador Sobral 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM