Ricky Gervais: ”Finns dumma människor i varje land”

Komikern om karriären, uppväxten – och Sverige

1 av 3 | Foto: Andy Kropa / AP
Ricky Gervais.
NÖJE

Ricky Gervais hade inte mycket när han växte upp.

Nu tillhör han gräddan bland världens komiker och skräder inte orden när det kommer till humor.

– Det här är sanningen: Det finns smarta och dumma människor i varje land, säger han till Nöjesbladet.

Den brittiska komikern Ricky Gervais är Sverigeaktuell med sin första standupshow på sju år, ”Humanity”. Och han har bara lovord när det kommer till Stockholm, där han ska uppträda.

– Jag har varit i Sverige många gånger. Jag har varit där på semester. Jag älskar Stockholm, säger han till Nöjesbladet.

Han hyllar även den svenska tv-serien ”Bron”.

– ”Bron” är fantastisk. Kanske är det för att det är så kallt och mörkt under ett par månader. Det är någon slags attityd. Jag gillar det. Det passar mig.

”Bli fet och gnällig”

Ricky Gervais har själv nått stora framgångar som skaparen av tv-serien ”The office”. Nu har han däremot lagt om sina prioriteter och tänker satsa mer på sin standupkarriär igen. Men hans framgång har givit honom nya utmaningar,

– Traditionellt sett ska komiker vara outsiders som tittar in på samhället. Det svåra för mig och andra är att jag antar att jag nu befinner mig i världen bland de rika och berömda nu.

Det hela löser han genom att gnälla ironiskt om lyxproblem som varm champagne eller problem som inte kan avhjälpas med pengar.

– Jag kan gnälla om att bli gammal och ha ont. Att bli fet och gnällig. Jag pratar till exempel om att tappa håret.

”Ingen hemlighet”

Enligt Gervais undrar människor ibland vad som är skillnaden med att uppträda i Amerika jämfört med i Skandinavien.

– Men det här är sanningen: Det finns smarta och dumma människor i varje land. Folk är likadana överallt. Gör du smart komedi kommer smarta skandinaver förstå det och smarta amerikaner. Det finns ingen hemlighet.

Är du någonsin orolig över att förolämpa människor?

– Så länge jag vet att jag gjort det rätta och visst, det är subjektivt, men då är jag helt okej med att folk inte gillar skämtet. Mitt samvete tar aldrig ledigt. Jag kan stå för alla skämt jag någonsin dragit.

Blir du förolämpad av något?

– Självklart. Oftast inte av skämt. Men jag blir förolämpad av djurmisshandel, lögner och dumhet. Det finns många idioter i världen och det förolämpar mig.

”Jag var fattig”

Det händer att Ricky Gervais väljer att bo på slott i de länder han uppträder i. Enligt honom själv är anledningen inte lyxfaktorn utan snarare en vilja om att värna om sitt privatliv. Ett boende i citykärnan får honom att känna sing fångad. Hotellrummet han står i under samtalet är så stort att han känner sig skyldig, berättar han.

Han är också väldigt förtjust i att bada. Vilket han tror beror på sin uppväxt.

– Jag var fattig och hade ingenting. Vi hade inte råd att bada varje dag. Vi brukade bada två gånger i veckan. Resten av dagarna fick man tvätta sig i en skål. Jag tar ett bad varje dag för att jag kan. Jag har aldrig förlorat känslan av att ett bad är ren lyx, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM